Fungerar DualShock för PS4 med Playstation 5?

sony-dualshock-4-crystal-red

Har du en eller flera handkontroller för Playstation 4 liggandes hemma, och undrar om de fungerar med Playstation 5? Det korta svaret är ja, de fungerar med Sonys senaste spelkonsol. Men inte fullt ut – här förklarar vi vilka begränsningar du måste räkna med.

I ett blogginlägg på den officiella sajten för Playstation bekräftar Sony att alla handkontroller som är kompatibla med Playstation 4 även fungerar med Playstation 5. Det gäller alla officiella modeller från Sony och tredjepartskontroller.

Även om du kan ansluta dina gamla PS4-handkontroller så kan du inte använda dem till nya spel för Playstation 5. Endast spel för Playstation 4 kan kontrolleras med gamla handkontroller. För nya, PS5-spel är det endast nyaste handkontrollerna för Playstation 5 som gäller.

Anledningen till begränsningen är, enligt Sony, att den japanska speljätten vill ge spelarna alla möjligheter och funktioner som nya handkontrollen ger i PS5-spel.

Endast PS5-kontrollen fungerar med spel till Playstation 5

Bland funktionerna som Sony menar finner vi de inbyggda mikrofonerna direkt i nya handkontrollen och den haptiska återkopplingen som ska förhöja spelupplevelsen. Funktioner som PS4-handkontrollerna inte kan göra, och som Sony vill att nya PS5-spel ska kunna nyttja fullt ut.

Vidare vet vi att licensierade PS4-tillbehör som racingrattar, arkadjoysticks och joysticks för flygplan också fungerar med Playstation 5. Samma begränsningar gäller med dessa, så inga PS5-spel alltså.

Har du ett headset för Playstation 4 fungerar även detta med Playstation 5. Det gäller både Sonys officiella Platinum och Gold Wireless, samt tredjeparts. Allt som behövs är en USB- eller 3.5mm-anslutning till spelkonsolen.

FAQ

Fungerar DualShock-kontrollen med Playstation 5?

Ja, du kan använda din handkontroll för PS4 med nya PS5. Du kan däremot inte styra nya PS5-spel med den.

Fungerar mitt headset för PS4 med Playstation 5?

Ja, så länge ditt headset använder USB eller 3.5mm-kontakt så går det bra.

Vilka tillbehör för PS4 från tredjepart fungerar med Playstation 5?

Alla vanliga, PS4-kompatibla tillbehör som joysticks, rattar och spakar fungerar med PS5. De är begränsade till att endast fungera med PS4-spel.

Var kan jag läsa om nya DualSense-kontrollen för Playstation 5?

Du kan läsa mer om nya DualSense-kontrollen på Sonys officiella Playstation-sajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.