Vad är CCleaner? Varför säger Windows Defender att appen är farlig/oönskad?

ccleaner logo lowres

Vad är CCleaner?

CCleaner är en populär app för att rensa temporära filer och annat skräp från hårddisken. CCleaner hjälper till att underhålla din dator för att frigöra utrymme på hårddisken och hålla prestandan optimal så länge som möjligt.

Varför säger Windows Defender att CCleaner är oönskad?

Efter en senare uppdatering till Windows Defender har säkerhetsappen börjat märka gratisversionen av CCleaner som potentiellt oönskad (Potentially Unwanted Application (PUA). Det är ett fel i virusdefinitionen som Windows Defender använder och du behöver INTE avinstallera CCleaner från Windows 10.

Vad i CCleaner gör att Windows Defender säger att den är oönskad?

När säkerhetsfirman Avast köpte CCleaner under 2017 valde de att så kallat bundla appen med andra mjukvaror. Det betyder att när du installerar CCleaner får du möjligheten att även installera följande appar:

  • Avast Free Antivirus
  • AVG Antivirus Free
  • Google Chrome
  • Google Toolbar

Det är just de bundlade apparna som Windows Defender noterat och klagar på, vilket gör att CCleaner i sin helhet utmärks som problematisk.

Är apparna som CCleaner bundlas med farliga?

Nej, absolut inte. Du behöver aldrig installera dem om du inte vill, och väljer du att ändå göra det så kan du alltid ta bort dem sen. En del av problematiken är att apparna med enkelhet kan installeras utan att användaren tänker på det. Vilket är hela poängen med att bundla dem.

Flaggar Windows Defender alla versioner av CCleaner?

Det är bara gratisvarianten av CCleaner som har de bundlade apparna, och därför är det också bara den varianten som flaggas av Windows Defender. Om du köper CCleaner kommer säkerhetsappen inte att göra någon anmärkan på appen.

Kommer Windows Defender slutar flagga CCleaner i framtiden?

Utvecklaren Piriform som utvecklare CCleaner har inlett samtal med Microsoft om en lösning för att ta bort flaggningen i Windows Defender.

Vad är en Potentially Unwanted Application (PUA)?

Potentially Unwanted Application (PUA) är en applikation som Windows Defender bedömer är ofarlig men potentiellt oönskad i Windows 10. Det kan vara en eller flera skäl. Ett är att registerrensare (appar som kollar i registret efter felaktigheter och försöker lösa dem) inte stöd officiellt av Windows 10. Och CCleaner är just en sådan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.