Blue Mail borttagen från Play Store – Google står utan bra förklaring

blix blue mail logo 2020

Populära mejlappen Blue Mail har tagits bort från Play Store helt utan förvarning. Inte heller har Google någon tydlig förklaring till utvecklaren Blix om varför appen tagits bort.

Nu ställer sig Blix frågande till huruvida borttagandet är vedergällning för utvecklarens medverkan i en pågående antitrustutredning mot Google.

Den som går till Play Store och söker på Blue Mail idag kan inte hitta mejlappen. Istället visas bara andra, konkurrerande alternativ.

Har du redan Blue Mail på din telefon eller surfplatta så behöver du inte vara orolig. Än. Appen fungerar som den ska så länge du inte fabriksåterställer enheten eller byter till exempelvis en annan mobiltelefon.

Ben Volach är grundaren av Blix och medskaparen till Blue Mail.

På Twitter skriver Ben Volach att Blue Mail har funnits på Play Store i mer än sex år. Det är också här han ventilerar frågan huruvida borttagandet har med företagets medverkan i den pågående utredning i USA:s kongress att göra.

En pågående utredning som sätter tunga namn som Google, Apple, Facebook och Amazon i hetluften.

Google påstår att Blue Mail kopierar en annan app – visar inga bevis

Google har meddelat Blix (i efterhand) att borttagandet har med kopiering av en annan app att göra. Dock har Google inte sagt vad det gäller mer specifikt, så utvecklaren har ingen chans att lösa ett eventuellt problem.

Och det är inte första gången som Blix och Blue Mail har problem med en appbutik. Tidigare under 2020 togs appen bort från Apple App Store för Mac, detta efter att Apple lanserade en produkt som visade sig mycket snarlik Blue Mail.

Blix svarade på borttagandet med att stämma Apple för patentbrott i amerikansk domstol. Mer specifikt riktade företaget in sig på ”Sign in with Apple” och funktionen där som genererar temporära mejladresser. En funktion som Blix påstår bryter mot ett patent som företaget har.

Apple har sedan tidigare sagt att de inte slår tillbaka mot utvecklare och andra bolag som är konkurrenter. Det vore dock inte helt otänkbart att de, och Google, Facebook och Amazon, faktiskt gör det i det dolda.

Nu återstår att se om Google tänker berätta för Blix exakt vad som gör att Blue Mail försvann från Play Store. Och huruvida det kommer fler detaljer så att de faktiskt kan lösa eventuella problem som upptäckts.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.