No Man’s Sky 4.0 ”Waypoint” är här – släpptes med Switch-versionen

No Man's Sky

Spelstudion Hello Games har presenterat en ny, massiv uppdatering till populära No Man’s Sky kallad Waypoint. Den nya uppdateringen heter kort och gott “4.0” och den för med sig många riktigt tunga förbättringar fördelat över alla aspekter av spelet.

No Man’s Sky har fått massvis med expansioner och uppdateringar genom åren, och med version 4.0 så introduceras den kanske mest efterlängtade nyheten någonsin – nämligen ett så kallat Relaxed-läge där spelarna riskfritt kan utforska och upptäcka världen.

Tidigare finns även lägena Normal, Survival och Creative. Målet är att ge spelarna en möjlighet att upptäcka allt som No Man’s Sky erbjuder, men utan behovet av att hitta föremålen som krävs för att uppgradera och ta sig vidare på normalt vis.

Finjustera alla aspekter av No Man’s Sky som du själv vill

En stor nyhet är också att du som spelare själv väljer på detaljnivå hur ekonomin i spelen ska fungera, hur stridssystemet ska vara uppbyggt och hur överlevnadsaspekten ska påverka hur du upptäcker och överlever i No Man’s Sky. Allt går att ställa in som du själv vill ha det för en optimal upplevelse.

Eller så låter du bara allt vara och spelar No Man’s Sky precis som spelstudion Hello Games initialt tänkte att det skulle upplevas. Du behöver inte ändra på mer eller mindre än du vill. Allt är kravfritt.

no man sky 40 relaxed mode
Så här ser nya hemskärmen ut med Relaxed-läget i No Man’s Sky 4.0.

Andra förbättringar är att AMD FidelityFX Super Resolution 2 har lagts till vilket betyder att du får mycket bättre prestanda genom smart skalning av grafiken. Tekniken fungerar som Nvidia DLSS men är inte låst till Nvidias egna grafikkort, utan gäller även för dig med grafik från AMD eller Intel.

Fördelen med AMD FidelityFX Super Resolution 2 är att tekniken behåller en stor del av den grafiska kvaliteten, men utan att du får den normala påfrestningen som standardbilden i spelet ger.

Många små optimeringar i No Man’s Sky 4.0

Och det tar inte slut där. Hello Games har även ökat gränsen för hur många nivåer du kan gå upp (så kallade levels), designat om hela systemet för hur du sparar undan prylar i din inventory och även lagt till en praktisk informationsporal.

Informationsportalen aktiveras automatiskt för dig som har spelat No Man’s Sky tidigare. Där ser du alla de stora nyheterna och kan skapa dig en uppfattning om vilka ändringar som påverkar dig mest.

Vidare går det att stänga av gungandet när man går, spelet kan äntligen spara din progression helt automatiskt (autosave helt enkelt) och att skanna föremål går mycket snabbare.

Hello Games har en utmärkt genomgång av allt nytt i ett mer grafiskt format på sin webbsajt här.

Waypoint finns att installera idag för No Man’s Sky på följande plattformar:

  • PC
  • Xbox One, Xbox Series X/S
  • Playstation 4, Playstation 5
  • Nintendo Switch
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.