Sony Playstation 4 använder FreeBSD 9

sony-playstation-4


Sony Playstation 4 använder en specialversion av linuxdistributionen FreeBSD 9 som operativsystem. En av anledningarna till att valet föll på just den här distributionen ska vara dess utmärkta stabilitet och det faktum att OpenGL stöds. Då Microsoft använder en modifierad variant av DirectX till Xbox One så var valet inte så svårt för Sony – OpenGL hela vägen eller inget alls.

Det som förvånar många Linux- och Open Source-experter är att Sony valt just FreeBSD som operativsystem då AMD inte har några drivrutiner till distributionen. Inte heller Gallium 3D eller Radeon KMS stöds vilket får många att undra om inte AMD skapat speciellt utvecklade drivrutiner för FreeBSD och Sony Playstation 4.

Informationen om Playstation 4 och FreeBSD 9 hittades ursprungligen i ett utvecklarpaket för konsolen. Eftersom paketet i fråga inte är gjord för den färdiga konsolen så finns en minimal risk att Sony bytt operativsystem sen mjukvaran togs fram, men det är inte troligt då det är en andra generationens mjukvara för senare prototyper eller nästan färdigställd konsol.