Skillnaderna mellan qHD, Quad HD och 4K

4K UltraHD logo

Skillnaderna mellan qHD, Quad HD och 4K

Vill du se en överblickstabell direkt? Klicka här.

Det kan vara förvirrande att se alla beteckningar för de många skärmupplösningar som finns idag – vet du exempelvis skillnaden mellan qHD och Quad HD?

qHD & Quad HD

qHD har en skärmupplösning på låga 960 x 540 pixlar. Det är en fjärdedel av full-HD och används varken i datorskärmar eller tv-apparater idag. Istället kan man hitta smartphones med skärmar i qHD, exempelvis HTC Desire 601 och Samsung Galaxy S4 Mini.

Quad HD, eller QHD som man ibland skriver, har skärmupplösningen 2 560 x 1 440 pixlar. De allra senaste smartphonemodellerna använder Quad HD och så även många datorskärmar i de högre prisklasserna. Dock inte tv-apparater som istället är i full-HD eller 4K.

Tänkvärt kring Quad HD är att man ofta skriver 1440p för att beskriva upplösningen, istället för Quad HD eller QHD. Detta då full-HD, som är 1 920 x 1 080 pixlar, mycket ofta benämns som 1080p. Så 1080p är full-HD och 1440p är Quad HD.

4K, FUHD & QUHD

Om vi då ska ta ännu ett steg upp i klassen så hittar vi 4K-upplösningarna, även kallad Ultra HD. Upplösningen som oftast används med namnet är 3 840 x 2 160 pixlar, alltså fyra gånger så mycket som full-HD, men det finns ingen definitiv standard så siffrorna kan variera något.

Varför vi skriver att siffrorna kan variera något är för att Digital Cinema Initiatives har en 4K-standard med upplösningen 4 096 x 2 160 pixlar istället. Här pratar vi dock professionellt bruk istället för vanliga konsumentprodukter då bildförhållandet är 17:9 istället för 16:9 som är vanligast i hemmen.

När vi ändå kommit så långt kan vi även ta det hela till det extrema. Nästa steg är FUHD som även heter Full Ultra HD och är 7 680 x 4 320 pixlar, alltså fyra gånger så många som 4K (UHD). Steget efter det är otroliga 15 360 x 8 640 pixlar som kallas Quad Ultra HD som i sin tur är fyra gånger antalet pixlar i Full Ultra HD.

Knepigt? För många är det garanterat förvirrande. Exempelvis, varför kallar man 2 560 x 1 440 för Quad HD när 4K är fyra gånger högre upplösning än den mest vanliga upplösningen på tv- och skärmmarknaden, alltså full-HD? Visserligen är det korrekta namnet för Quad HD istället WQHD, men det är ingen som använder det namnet för ingen vet vad det är.

Översiktstabell

Här är en enklare tabell för en överblick över namnen och upplösningarna.

Beteckning Vardagligt namn Upplösning
 qHD  Quarter High Definition 960 x 540
FHD  Full-HD 1 920 x 1 080
 WQHD  Quad HD / QHD 2 560 x 1 440
 UHD  4K / Ultra HD 3 840 x 2 160
 FUHD  Full Ultra HD 7 680 x 4 320
 QUHD  Quad Ultra HD 15 360 x 8 640

Det här ska du tänka på

Planerar man att köpa en tv inom den närmaste framtiden så finns några saker att tänka på.

Det första är att 4K-tekniken blir allt bättre och det kan vara läge att avvakta en bit in på 2015 innan man gör sitt val. De billigaste modellerna på marknaden är i många fall inte värda sina låga priser kring 10 000 kronor eller lägre, istället är det i de högre prisklasserna som den stora skillnaden i bildkvalité (jämfört med full-HD) finns.

Varken Full Ultra HD eller Quad Ultra HD är ens nära att hitta ut på marknaden, så det skadar absolut inte att avvakta tills de bättre tv-modellerna i 4K går ner i pris.

När det kommer till full-HD, eller 1080p som man alltså gärna säger, så är det ingen skada skedd om man precis köpt en sådan tv. Det finns inte mycket 4K-film att titta på idag och är inget man bara går in i en butik och köper. Det kommer att dröja ett bra tag innan upplösningen slår igenom på allvar, så njut av din nya tv i full-HD istället för att ångra ditt köp även om 4K är på gång.

Har du några tips kring valet av tv? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.