4K på gång till Google Play Movies

google-play-movies-okt18

Google kan vara på gång att uppgradera många av filmerna på Play Movies med 4K-upplösning. Har du redan köpt filmer via filmtjänsten kan du sannolikt vänta dig en gratis ökning i upplösning, från full-HD till 4K.

Google har i skrivande stund inte bekräftat att 4K är på gång till Play Movies – eller Play Filmer som tjänsten heter i Sverige. Istället har tydliga referenser till 4K-upplösningen hittats i Android-appen till Play Movies.

Det är webbsajten Android Police som först rapporterar om referenserna. Bland annat har man hittat textsträngen ”Enjoy this higher quality on any supported 4K device”. Fritt översatt betyder det ”Njut av den högre kvaliteten på alla enheter med 4K-stöd”.

Stöd för 4K och HDR är länge önskat till Google Play Movies. Inte minst då Apple och iTunes har erbjudet den högre upplösningen ända sen 2017. Och när de släppte stödet där fick alla filmägare den nya upplösningen gratis.

4K och HDR kommer med en kostnad

Även om Google inte tar betalt i rena pengar av sina kunder för 4K och HDR så tillkommer ändå en kostnad för det. Och du betalar i högre krav på dina prylar i hemmet samt internetanslutningen.

Det är oklart vilka titlar som faktiskt kommer att uppgraderas till 4K. Det är troligt att Google bara väljer de som redan är i HD eller full-HD. Och vi har forfarande ingen tidsplan för en eventuell lansering.

En intressant detalj sen tidigare är att Google ryktas lägga ner Play Movies helt. Istället tror man att hela filmkatalogen kommer att placeras under YouTube, mycket likt hur Google Play Music slås ihop till YouTube Music. Det lär vara en långsam övergång, men också en mycket intressant sådan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.