Så mycket bandbredd behöver 8K-videor

8k ultra hd vs 4k

Det krävs rejält med bandbredd om du vill strömma videor i 8K-upplösning. Har du inte en snabb fiberanslutning i hemmet så kan det bli problematiskt.

Vad är 8K?

8K är en benämning på bildupplösning för fotografier och video. Normalt är upplösningen i 8K 7 680 pixlar på bredden och 4 320 pixlar på höjden.

Det kan jämföras med 4K som normalt är 3 840 x 2 160 pixlar och 1080p som är 1 920 x 1080 pixlar. Det är alltså rejält många fler pixlar som visas i varje bildruta till en 8K-video.

Hur mycket bandbredd behöver 8K?

En ensam videoström i 8K-upplösning behöver från cirka 50 Mbps medan 4K endast behöver 20-25 Mbps.

Hur mycket bandbredd som behövs beror på flera faktorer. Kvaliteten på videoströmmen, ljudformatet och hur komprimerad datan är när den skickas.

I praktiken kan du räkna med mellan 50 Mbps (nivån för Netflix och andra filmtjänster) och 300 Mbps beroende på tillfälle.

Hur mycket data förbrukar 8K?

Beroende på kompressionen som används så kan du räkna med att 8K-videor tar uppåt 22-23 GB med data per timme.

Låter det mycket? Tänk då på att okomprimerad 8K-video i råformat kan ta uppåt 120 GB per minut. Här pratar vi bandbredd från en helt annan värld.

Det kan jämföras med 4K-video som tar uppåt 7 GB per timme. En enorm skillnad alltså. Men åter igen, det är många faktorer som spelar in för den faktiska användningen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.