Apple döms för vilseledande marknadsföring om iPhones vattentålighet

apple iphone 11 2019

Apple lyfter gärna fram hur vattentåliga iPhone-serien är, men pratar helst inte om riskerna med vattenskador och att tillverkargarantin inte täcker fuktskador. Nu döms Apple för vilseledande marknadsföring i Italien.

Kan inte använda iPhone-garantin med fuktskador

Apple har marknadsfört iPhone-serien som vattentålig – men trots det har användare inte kunnat nyttja garantin om deras telefoner fått fuktskador.

Det har fått den italienska konkurrensmyndigheten att gå i taket och företaget ska nu betala tio miljoner euro i böter. Det motsvarar cirka 100 miljoner kronor.

Enligt domen har Apple lyft fram iPhone-seriens vattentålighet med påståendet att telefonerna kan nedsänkas i upp till 4 meter med vatten i upp till 30 minuter.

Vad Apple däremot inte pratade högt om var att djupet och tiden endast gäller i specifika situationer. Mer specifikt i kontrollerade tester i labbmiljö där vattnet är renat (vilket de gör på de svenska supportsidorna).

Lästips: Är iPhone XR, iPhone XS & iPhone XS Max vattentät?

Går emot Apples reklamskryt om vattentåligheten

Det har också framkommit kritik om hur Apples varning om att iPhone-seriens garanti inte täcker vattenskador går helt emot företagets reklamskryt om vattentåligheten.

Apples supportsidor kan du läsa mer om vad du inte ska göra med din iPhone i närheten av vatten:

  • Simma eller bada med Iphone
  • Utsätta din Iphone för vatten med högt tryck eller hög hastighet, som från en dusch eller som kan uppstå när du surfar eller åker vattenskidor, wakeboard eller jet-ski
  • Använda Iphone i bastu eller ångbastu
  • Avsiktligt sänka ned Iphone i vatten
  • Använda Iphone utanför det rekommenderade temperaturintervallet eller i extremt fuktiga förhållanden
  • Tappa Iphone eller utsätta den för andra stötar
  • Montera ned Iphone, inklusive lossa skruvar
  • Undvik att exponera din Iphone för tvål, tvättmedel, syra och syrerik mat och vätskor, till exempel parfym, insektsmedel, lotion, solskyddsmedel, olja, limborttagningsmedel, hårfärgningsmedel och lösningsmedel.

Så vad kan man egentligen göra med sin iPhone? Om du har en nyare modell ska du kunna utsätta den för väta i begränsad form. Exempelvis i lättare regn eller under snöfall. Undvik att hålla mobiltelefonen så att vattnet tar sig in via laddningsporten i botten.

Helst ska du så klart inte använda din mobiltelefon i situationer som involverar väta överhuvudtaget.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.