Därför är LG OLED65CX & OLED55CX utmärkt till Xbox Series X och Playstation 5 (7 anledningar)

lg oled65cx xbox series x 2020

Korta svaret: Ja, både OLED65CX och OLED55CX är utmärkta val om du ska ha dem till gaming på nya generationens spelkonsoler. Läs mer om varför här under.


1. 4K-upplösning och OLED – HDR10/HLG/Dolby Vision

Okej, vi ber om ursäkt. Det är idag självklart att moderna tv-modeller har åtminstone 4K-upplösning. Speciellt i en tid när du kan köpa en 8K-kapabel tv för runt 15 000 kronor. Men vi väljer ändå att lyfta fram 4K-upplösningen i OLED65CX och OLED55CX.

Anledningen är att du får 4K i kombination med OLED och stöd för HDR10, Hybrid Log Gama samt Dolby Vision. OLED65CX och OLED55CX har knivskarp bild med starka färger, hög ljusstyrka i panelen och utmärkt kontrastförhållande.

Dolby Vision IQ är en annan funktion som tillkommit. Den använder ljussensorn i tvn för dynamisk inställning av olika bildinställningar efter hur ljuset i rummet är för stunden.

2. Stöd för HGiG Mode

HGiG Mode är ett speciellt gamingläge som framtagits i samarbete med ”HDR Gaming Interest Group”. Ett läge i tvn som gör att spelen visas optimalt på det sätt som spelutvecklaren önskar att det ska vara.


Du kan se det som ett ”best practice” för spelutvecklare, konsoltillverkare och OEM-tillverkare av tv-apparater. När de samarbetar kring HGiG-läget säkerställer du att bilden som visas är optimerad som spelutvecklaren anser är bäst.

3. Variable Refresh Rate (VRR) minskar risken för ”screen tearing”

Variable Refresh Rate (VRR) är en funktion som gör att din OLED65CX eller OLED55CX inte riskerar att uppvisa så kallad screen tearing.

Frame tearing är när grafikkretsen i spelkonsolen och tvn inte är synkroniserade. Det gör att du kan se två bilder samtidigt på skärmen, vilket ser ut som att någon skurit av en bild på mitten och flyttat ena delen lite åt sidan.

Det är otroligt störande, men kan enkelt lösas med antingen bra spelutvecklare som löser problemet i koden – eller med VRR i din tv.

VRR säkerställer att grafikkretsen i Xbox Series X och Playstation 5 är synkroniserade med bildvisningen på skärmen. Då finns ingen risk för screen tearing.

Nyfiken på hur screen tearing ser ut i praktiken? Kolla videon så ser du hur illa det kan vara – i det här fallet med Assassin’s Creed Valhalla som fick hård kritik för bildproblemet (fixades med uppdateringen till version 1.0.4).

4. Låg latency med Auto Low Latency Mode (ALLM)

Auto Low Latency Mode (ALLM) gör att fördröjningen från att du gör något med handkontrollen tills att du ser ändringen på skärmen är minimal.

Normalt behöver du inte göra något manuellt. Om du aktiverar gamingläget i din tv kommer ALLM att gå igång av sig själv. Smidigare än så bli det inte.

Notera att ALLM är bra när du spelar, men bör inte vara aktiverat när du kollar på film eller liknande. Anledningen är att ALLM kräver mycket beräkningskraft, vilket gör att vissa andra bildförstärkande effekter kan avaktiveras.

5. 120 Hz ger mjukare och behagligare bild

Många tv-apparater stöder bildvisning i 60 Hz. En bra hastighet för att kolla på film och vanliga tv-program, men inte optimalt för snabba FPS-spel som kräver millisekundsreflexer eller blixtrande snabba bilspel.

Vad 60 Hz och 120 Hz anger är hur många gånger som bilden du ser ändras varje sekund. Ju fler desto mjukare bildvisning och skarpare rörelser, och mjukare bildvisning upplevs i sin tur som behagligare.

Tidigare spelkonsoler från Microsoft och Sony klarade bara upp till 60 fps (eller 60 Hz), och ofta nådde de inte ens över 30 fps. Men med Xbox Series X och Playstation 5 har de 4K-stöd i 120 fps, vilket är perfekt för OLED65CX och OLED55CX.

6. HDMI 2.1 för framtiden

Du har fyra HDMI-portar att använda och LG har valt senaste HDMI 2.1-standarden. Det gör att du kan dra full nytta av den höga bandbredden (40 Gbps, INTE 48 Gbps tyvärr) till följande:

  • 4K-upplösning med 120 bilder per sekund
  • Dynamisk HDR som justera ljusstyrka, kontrast och färger bildruta för bildruta
  • Stöd för eARC som skickar högupplöst ljud över HDMI till en förstärkare/soundbar
  • Ger stöd för VRR, ALLM och QFT som gör gaming och filmer bättre

Om du köper en tv idag måste den ha HDMI 2.1 om du vill ha en framtidssäker modeller. Det är inte garanterat att precis allt som HDMI 2.1 stöder finns i den tv du väljer, så det gäller att hålla lite koll på specifikationerna.

Men stöd för HDMI 2.1 är en bra start och ett måste idag.

7. Dolby Atmos för riktigt bra ljudkvalitet

Nej, OLED65CX och OLED55CX kommer inte att konkurrera med en befintlig hembioanledning eller soundbar. Men med stereohögtalare, inbyggd subwoofer och stöd för högupplöst ljud så kan modellerna dra på ordentligt med ljudvolym.

Tack vare Dolby Atmos-stödet går det att få extra bra positioneringshjälp i FPS-spel och högre detaljrikedom i ljudet. Åter igen, det slår inte ett komplett hembiosystem, men det är bättre än många äldre tv-apparater på marknaden.