Har Playstation 5 stöd för High Dynamic Range (HDR)?

Playstation 5

Korta svaret: Ja, Playstation 5 har stöd för HDR – men klarar inte alla varianter. Här får du veta vad det betyder för dig och ditt filmtittande / gaming.

Vad är High Dynamic Range (HDR)?

High Dynamic Range, eller bara kort HDR, är en teknik för att öka kontrastförhållandet och det dynamiska förhållandet i bilden.

Vad det betyder är egentligen att du får en ljusstarkare bild med fler detaljer i riktigt ljusa respektive mörka partier. Du får även starkare färger.

Vilka typer av HDR finns?

Det finns flera typer av HDR. Den mest grundläggande varianten är HDR10, följt av den snäppet vassare HDR10+.

Alla tv-modeller som klarar HDR stöder åtminstone HDR10. Det betyder stöd för 10-bitars färgdjup (över en miljard färger) och en ljusstyrka på minst 1 000 bits.

HDR10+ är en variant av HDR10 som främst används i Samsungs tv-modeller. Här får du tillägget av dynamisk metadata som gör att bilden du ser kan ändras bildruta för bildruta så för optimal bildkvalitet.

Och slutligen har vi Dolby Vision som är en OLED-specifik variant med högre ljusstyrka och kraftfullare färgåtergivning än vad HDR10/HDR10+ klarar.

Har Playstation 5 stöd för HDR, HDR10+, HLG, Dolby Vision?

Och slutligen, har då Playstation 5 stöd för HDR-visning? Ja, nya spelkonsolen stöder HDR10.

Vad Playstation 5 däremot inte stöder är HDR10+. Och det finns inga indikationer på att stödet kommer till spelkonsolen i framtiden.

Lästips: Hur mycket utrymme / plats till spel har Playstation 5?

Inte heller Dolby Vision stöds. Åtminstone inte vid lanseringstillfället. Det pratas om framtida stöd för åtminstone bluray-filmer och Netflix, så vi kan nog räkna med det i framtiden.

Tyvärr stöds inte heller HLG-formatet som ofta används i vanliga tv-sändningar. Det finns inga indikationer på att HLG kommer att stödjas i framtiden.

FAQ

Stöder Playstation 5 visning av HDR10?

Ja. Playstation 5 kan visa material i Dolby Vision.

Stöder Playstation 5 visning av HDR10+?

Nej. Playstation 5 kan inte visa material i HDR10+.

Stöder Playstation 5 visning av HLG?

Nej. Playstation 5 kan inte visa material i HLG.

Stöder Playstation 5 visning av Dolby Vision?

Nej. Playstation 5 kan inte visa material i Dolby Vision.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.