Varningen: Minnesmodulerna till Playstation 5 blir extremt varma

Playstation 5

Extremt varma minnesmoduler gör att din Playstation 5 riskerar att överhettas – och krascha!

En stor nyhet med Playstation 5 är den omarbetade och betydligt effektivare kylningen. Där Playstation 4 och 4 Pro låter som jetmotorer när de belastas så kan Playstation 5 mer jämföras likt en viskning.

Det är alltid en utmaning att få rätt på allt med en helt ny produkt. Playstation 5 och den nya kylaren är inget undantag. Det visar en ny undersökning som indikerar att spelkonsolens minnesmoduler inte blir så väl kylda som vi hade hoppats på.

Faktum är att temperaturerna är så höga att du i princip skulle kunna steka ägg på dem. Den understa minnesmodulen i spelkonsolen har uppmäts till extrema 93,3 grader celcius av populära YouTube-kanalen Gamers Nexus.

When testing the thermal development of the key components, including the GDDR6 memory, it was discovered that the bottom memory module reached a scorching temperature of 93.3 °C (199.94 °F).

Gamers Nexus

Det kan jämföras med den övre, och bättre kylda, minnesmodulen som stannar på mer resonabla 65,5 grader celcius. En skillnad på hela 28 grader, eller cirka 30 procent.


Anledningen till att den under minnesmodulen blir så varm?

En nedplockning av Playstation 5 visar att den enorma kylarflänsen som ska fördela värmen visserligen täcker den övre minnesmodulen, men däremot inte den undre. Det gör att värmen inte har någonstans att ta vägen förutom via luften – och det är inte tillräckligt för att hålla modulen sval.

Problem nu är att de som använder sin Playstation 5 i varma miljöer riskerar att uppleva krascher och nedstängningar när komponenterna överhettar. Använd din spelkonsol i ett väl ventilerat rum och absolut inte inuti en tv-bänk.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.