Spel laddar inte ner till Playstation 5 – kan kräva fabriksåterställning

Playstation 5

Playstation 5 har knappt nått ut till de första konsumenterna innan ett stort problem har upptäckts. Enligt flera rapporter är spelkonsolen drabbad av en bugg som hindrar spel från att laddas ner och installeras.

Den uppmärksammade buggen i Playstation 5 gör att spelen inte kan laddas ner korrekt, och för att lösa problemet krävs något så drastiskt som en fabriksåterställning av konsolen.

Att göra en fabriksåterställning är normalt det absolut sista man provar. Anledningen är enkel – den gör att enheten blir helt rensad på allt som du laddat ner och alla inställningar.

Problemet med felande nerladdningar av spel visar sig på två olika sätt:

  • Spelen som laddas ner visar ett “Köad för nerladdning”-meddelande utan att starta nerladdningen
  • Alternativt visas ett felmeddelande som indikerar att något gick fel med nerladdning

I båda fallen kommer nerladdningskön felaktigt visa att det inte alls finns några spel som ska laddas ner.

Utmaningen nu är att du måste ha en indikator till ett spel i nerladdningskön för att avbryta nerladdningen. Annars kan du inte börja om på nytt och se om det hjälper.

Buggen i mjukvaran gör att du får ett olösbart moment 22. Enda sättet att ta dig ur knipan är en fabriksåterställning.

Ett sekundärt problem som uppstår för en del är att spel som ägs visserligen indikeras korrekt som ägda i biblioteket; på Playstation Store däremot visas de som att man måste köpa dem. Du har alltså inte bara galet lite ledigt utrymme på din Playstation 5, du kan inte ens fylla den med dina favoritspel på korrekt vis.

Bland de drabbade spelen och apparna hittar vi tunga namn som Call of Duty: Black Ops Cold War, Demon’s Souls, Spider-Man: Remastered, Sackboy: A Big Adventure och Disney+. Ouch.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.