Känd analytiker: Ny batteri- och skärmteknik i iPhone 13

Kan få skärm med betydligt lägre energiförbrukning

apple iphone 12 2020

Nästa generation med iPhones kan ha betydande batteriförbättringar. Anledningen ska vara ny och förbättrad batteri- samt skärmteknik.


Enligt kända analytikern Ming-Chi Kuo kommer iPhone 13 vara den första modellen med en helt ny typ av batteriteknik som kallas ” soft board”-batterier.

Denna typ av batteri gör att Apple kan minska utrymmet som krävs för battericellerna exponentiellt. Det betyder antingen tunnare och lättare mobiltelefoner med bibehållen batteritid. Eller mer batteritid med samma tjocklek som dagens telefoner har.

Ming-Chi Kuo säger att merparten av de nya batterierna kan komma från kinesiska Jialianyi. Ett företag som väntas stå mellan 40 och 50 procent av leveranserna av batterierna till Apple. Om det stämmer kan Jialianyi öka sina intäkter bara från Apple med 100 procent, återigen enligt analytikern.

Samtidigt kommer iPhone 13 eventuellt använda en ny skärmteknik som ska minska energiåtgången med 10 till 20 procent. Det är OLED-paneler av typen LTPO (low-temperature polycrystalline oxide) som enligt uppgift kommer från tillverkaren LG.


Notera dock att det inte är samtliga nya mobiltelefoner som får LTPO-skärmarna, utan bara två av de fyra väntade modellerna.

När vi säger ”ny” skärmteknik är det helt ny och obeprövad på marknaden. Apple använder redan LTPO-skärmar i Apple Watch Series 5 och 6. Snarare bli det en ny teknik för iPhone-serien som idag använder LTPS (low-temperature polysilicon).