Hur mycket utrymme / plats till spel har Playstation 5?

Playstation 5

Playstation 5 har betydligt mindre lagringsutrymme än du kommer att uppskatta. Trots att nya generationens spelkonsoler kan köra snyggare och större spel så har utrymmet faktiskt minskat – och har du otur kan du bara installera fem spel.

Kan du gissa hur mycket ledigt utrymme SSD-disken i din nya Playstation 5 har – innan du installerat ett enda spel? Gissar du på 1 TB som är standard för många spelkonsoler idag så är det fel.


Till att börja med så är det inbyggda utrymmet bara på 825 GB. Alltså inte ens 1 TB som närmaste konkurrenten Xbox Series X har. Och du kan inte använda dessa 825 GB fullt ut eftersom mjukvaran till Playstation 5 tar plats.

Mer specifikt tar mjukvaran hela 158 GB (!) i anspråk. Det betyder att du bara har 667 GB att nyttja till spel och appar.

Det är skrämmande lite utrymme då nya generationens spel kommer att vara rejält stora. Som exempel kräver Call of Duty: Black Ops Cold War extrema 133 GB, vilket är hela 20 procent av ditt lediga utrymme. Ett enda spel tar alltså en femtedel i anspråk.

Spel till Playstation 5 kan inte köras från externa hårddiskar

Alla spel är givetvis inte fullt så stora, så du kommer att kunna installera fler än fem spel. Men det hela sätter fingret på hur illa det är med lagringsutrymmet. Tänk också på att de 133 GB som Call of Duty: Black Ops Cold War tar inte stannar där, du kommer att installera uppdateringar, DLC:s och kartor som tar ytterligare utrymme med tiden.

Nämnvärt är att det interna lagringsutrymmet till Playstation 5 inte kan expanderas när spelkonsolen lanseras. Det betyder att du måste förlita dig till långsammare, externa hårddiskar om du vill lagra fler spel på din Playstation 5. Problemet?

Du kan inte köra Playstation 5-optimerade spel från externa hårddiskar, bara Playstation 4-spel. Du kan däremot lagra dem och ha dem tillgängliga för kopiering till interna hårddisken när de behövs. I framtiden kommer Sony möjliggöra certifierade uppgraderingskit till sin nya spelkonsol så att du får mer än bara 667 GB ledigt utrymme – men räkna med att det blir en rejäl kostnad för en uppgradering.

FAQ

Hur mycket ledigt utrymme till spel har Playstation 5?

667 GB eller 81 procent av det totala utrymmet.

Hur mycket ledigt utrymme till spel har Playstation 5 Digital Edition?

667 GB eller 81 procent av det totala utrymmet.

Går det att utöka / expandera utrymmet i Playstation 5?

Ja, det kommer att finnas uppgraderingskit för att byta SSD-disken i Playstation 5.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.