Nu fungerar Windows 10 med Apple M1 – med ett litet knep

apple m1 processor 2020

Normalt ska Windows 10 inte fungera med datorer som har ARM-baserade processorer. Speciellt inte på Mac-datorer med helt nya Apple M1-processorn. Men det går – med ett litet knep.


Det är mjukvaruutvecklaren Alexander Graf som lyckats köra Windows 10 på en Apple M1-bestyckad dator. Genom att virtualisera ARM-versionen av Windows 10.

Eftersom Apple M1 är en ARM-baserad processor så fungerar inte Boot Camp och x86-versionen av Windows 10. Därför har Alexander istället använt sig av verktyget QEMU.

Med QEMU och en egenutvecklad patch lyckades han virtualisera Windows 10 helt utan emulering. Och eftersom det är ARM64-varianten han använder så fungerar även appar för x86 utan problem.

Tyvärr är det en ostabil lösning som vanliga användare inte bör prova menar Alexander.


Microsoft har inte uppvisat några planer på att göra en stabil, fungerande lösning för Windows 10 på Apple M1-datorer. För att det ska fungera krävs uppdateringar till operativsystemet och en officiell licens för ARM på Mac-datorer.

Och Apple har inget emot att få Windows 10 på sina datorer. Craig Federighi är VP för Software Engineering på Apple, och han säger att alla kärnteknologier som behövs för Microsofts operativsystem finns i Apple M1-processorn.

Lästips: Apple M1X – 12 processorkärnor för krävande användare