Apple M1X – 12 processorkärnor för krävande användare

apple m1 processor 2020

Apple arbetar på en förbättrad variant av M1 – den heter M1X och har 12 processorkärnor. Det rapporterar Twitter-kontot Leaksapplepro som även säger att processorn kan användas i nya generationens Macbook Pro 16 som släpps nästa år.


Befintliga Apple M1 som används i nya Macbook Pro, Macbook Air och Mac Mini är ingen långsam processor. Tvärt om faktiskt – den är ruskigt snabb, energieffektiv och minnesoptimerad. Så pass att den slår Intel på fingrarna i många situationer.

Men om Apple på allvar vill ersätta Intel-processorerna i sina dyrare, mer professionella maskiner så krävs något bättre än M1-varianten. Och det är här som Apple M1X kommer in i bilden.

Enligt uppgift ska Apple M1X vara en 12-kärnig ARM-processor där åtta av kärnorna är så kallat högpresterande. Det är en märkbar ökning från Apple M1 som har totalt åtta kärnor varav fyra används för hög prestanda.

Apple M1X väntas vara mycket kraftfullare än dagens M1

Det är oklart exakt hur väl Apple M1X kommer att prestera. Enligt webbsajten Leakesapplepro har en av deras källor sagt att ”om du tycker att M1 presterar bra så ska du bara se M1X”.


Apple M1 presterar i klass med Intel Tiger Lake i både enkeltrådiga och flertrådade situationer. Det är alltså den elfte generationens Intel-processorer som M1-processorn konkurrerar med, vilket får sägas vara ruskigt bra för att vara Apples första generations desktop-processor.

Inte minst då energiförbrukningen är mellan 33 och 63 procent lägre vid en direkt jämförelse. Där M1 bara drar 10 watt ligger motsvarande processorer från Intel och AMD på mellan 15 och 27 watt.

Innan Apple verkligen kan attrahera de professionella användarna så står de inför ett stort hinder – att implementera fullgott stöd för externa grafikkort, så kallad eGPU. Något som saknas idag.

Men vem vet vad Apple har i skjortärmen för 2021?