Apple M1 stöder inte eGPU / externa grafikkort

apple m1 processor 2020

Apples nya Mac-datorer stöder inte externa grafikkort, så kallad eGPU. Du kan ansluta din eGPU, men din dator kommer inte att använda den för att hårdvaruacceleration.


När Apple presenterade nya M1-processorn i senaste Macbook Pro, Macbook Air och Mac Mini var det många som reagerade på en liten men viktig detalj.

Apple M1-processorn stöder inte externa grafikkort via eGPU-chassi.

Det betyder att din nya, M1-bestyckade dator inte kan nyttja den råa kraften i ett externt grafikkort vid exempelvis videoredigering, bildredigering och gaming.

Tacksamt nog har Apple skapat en jämförelsevis kraftfull grafiklösning som motsvarar prestandan i ett Nvidia Geforce RTX 1050 Ti / AMD Radeon RX 570. Men det är inte tillräckligt för den som använder sin Mac-dator i grafikintensiva situationer.


eGPU identifieras i Big Sur – men kan inte användas till accelerering

Har Apple då krossat alla förhoppningar om eGPU-stöd i framtiden?

Nej, så är det inte. Det är högst sannolikt att Apple inte stänger den dörren eftersom många professionella användare – som inte vill köpa superdyra iMac eller Mac Pro – behöver en eGPU till sitt arbete.

Och vi vet att macOS Big Sur åtminstone identifierar anslutna, externa grafikkort korrekt när en eGPU kopplas till nya Mac-datorerna.

Tyvärr kan eGPU:n, även om den identifieras, inte användas i dagsläget. Inte för hårdvaruaccelerering, men det går att få bild till skärmen via grafikkortet.

Det finns alltså hopp om framtida stöd som gör att hårdvaruaccelerering faktiskt fungerar. Vi får helt enkelt hålla tummarna och se vad som dyker upp.