Inget Thunderbolt 4 i nya Apple-datorerna med M1-processorn

apple macbook air m1 2020

Om du hoppats på att Apples senaste datorer med M1-processorn skulle ha stöd för Thunderbolt 4 så får du tänka om. Det gör de nämligen inte – här är varför det är viktigt.

Många hoppades på att Apple äntligen skulle ta klivet upp till Thunderbolt 4 med nya M1-bestyckade Macbook Air, Macbook Pro och Mac Mini. Men så blev det aldrig.

Istället begränsar Apple datorerna till gamla och beprövade Thunderbolt 3 – visserligen med USB4-stöd, men utan fördelarna som förbättrade Thunderbolt 4 erbjuder.

Tredje och fjärde generationens Thunderbolt har ingen skillnad i den faktiska bandbredden de nyttjar. Båda är låsta till maximalt 40 Gbps.

Stor skillnad mellan Thunderbolt 3 och 4

Den stora skillnaden med Thunderbolt 4 är att du kan ansluta två 4K-skärmar (eller en ensam med 8K) samtidigt som du får extra 3 Gbps bandbredd reserverad för USB-data. Dessutom kan kablar för Thunderbolt 4 garantera att att kapaciteten bibehålls även över längre avstånd än med Thunderbolt 3.

Vi vet inte idag varför Apple begränsat datorerna till Thunderbolt 3. En spekulativ anledning är att Apple vill hålla nere kostnaderna och reserverar Thunderbolt 3 för sina dyrare, framtida M1-modeller. En annan anledning kan vara att Thunderbolt 4-tekniken inte blev klar i tid för att vara aktuell till Apples datorer när de började utvecklas.

Frågan är då – hur många kommer faktiskt att märka begränsningarna i Thunderbolt 3? Svaret är sannolikt ingen om det inte är användare med väldigt specifika krav.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.