Så bra är Apple M1-processorn

apple m1 processor 2020

Apple M1 är den första ARM-baserade processorn från Apple. Kretsen presenterades den 10 november 2020 och användes i första generationens ARM-datorer i Macbook Pro- och Macbook Air-serierna.


Apple M1 är starten på en ny era för Apple och deras datorer. Ett steg mot allt hårdare kontroll över sin egen produkt och ett ordentligt slag mot konkurrenterna på samma gång.

Med Apple M1-processorn introduceras en åttakärnig processor där fyra av kärnorna fokuserar på rå prestanda. De andra fyra kärnorna är mer inriktade på energieffektivitet.

We’ve been making Apple Silicon for more than a decade. It’s at the heart of iPhone, iPad, and Apple Watch – and now we want to bring it to the Mac, so the Mac can take a huge leap forward with the incredible performance, custom technologies and industry-leading power efficiency of Apple Silicon.

Enligt Apple är de fyra högpresterande kärnorna de bäst presterande någonsin i en ARM-baserad processor. Samtidigt lyfter de fram att de energieffektiva kärnorna bara använder en tiondel av energi i en normal kärna, utan att kompromissa med hastigheten.

Apple menar att M1-processorn erbjuder marknadens bästa prestanda i förhållande till energiförbrukningen.


apple m1 egenskaper 2020

Så vad har då Apple M1-processorn att erbjuda i rena siffror? Enligt Apple är M1-processorn betydligt effektivare än processornerna i förra generationens Mac-datorer.

  • Upp till 3,5 gånger högre prestanda för CPU:n
  • Upp till 6 gånger högre prestanda för GPU:n
  • Upp till 15 gånger snabbare maskininlärning
  • Upp till två gånger längre batteritid

Allt bygger på Apples egna processordesign som baseras på ARM-teknologi och extrema 16 miljarder transistorer huserat i samma krets.

Inte bara prestanda och energieffektivtet har förbättrats. Även säkerheten har ökat genom en ny, förbättrad Secure Enclave. Kretsen är dessutom anpassad för optimal användning med macOS Big Sur.

Andra viktiga detaljer är att Apple M1 stöder Thunderbolt och USB 4.0. Kretsen har också egenskaper för HDR-behandling för videor, snabb cachelagring, funktioner för hårdvarukryptering.

Så snabb grafik har Apple M1

Så exakt hur kraftfull grafikkrets har egentligen Apple M1? Enligt testresultat på webbsajten GFXBench 5.0 kan Apple M1 mäta sig med Nvidia Geforce GTX 1050 Ti och AMD Radeon RX 560.

Faktum är att Apple M1 står sig så bra att processorn ligger mellan 20 och 30 procent högre prestandamässigt jämfört med konkurrenterna. Inte i alla tester så klart, men i specifika situationer verkligen excellerar den vid sidan av Nvidias och AMDs grafikkort.

apple m1 gfxbench5 nvidia 1050ti

Nämnvärt är att GFXBench 5.0 inte är optimal för användning på datorer. Det är en mobilanpassad applikation som dessutom använder Apple Metal API:et, vilket ytterligare komplicerar det hela. Du bör alltså ta testresultatet ovan med en stor nypa salt.

Med det sagt så visar det potentialen i Apple M1-processorn och visar tydligt att Apple är något stort på spåren.