Så bra webbkamera har Apples nya ARM-baserade Macbook Air & Pro (720p)

apple macbook air m1 2020

Den 10 november presenterade Apple tre nya Mac-datorer som använder hett omtalade Apple M1-processorn. Alla tre lyftes fram som stora uppgraderingar för kategorin – på i princip alla områden utom ett. Webbkameran är fortfarande lika urusel.

Webbkamerorna i Apples bärbara datorer är erkänt dåliga med lågupplöst bild och ordentligt med brus. Om du använt webbkameran i allt annat än optimala ljusförhållanden så vet du precis vad vi pratar om.

När Apples nya datorer presenterades var det många som hoppades att webbkamerorna äntligen skulle få sig en uppgradering. Men så blev det aldrig. Upplösningen är fortfarande 720p.

Istället för att göra hårdvaran bättre så fokuserar Apple på mjukvaran. Tack vare Apple M1-processorn säger sig företaget kunna öka det dynamiska omfånget, minska bruset i bilden, förbättra vitbalansen och erbjuda smartare ansiktsigenkänning.

Det ska, åtminstone i teorin, ge dig en bild som är skarpare och renare än med tidigare Mac-modeller.

Anledningen till varför Apple envist håller fast vid 720p som högsta upplösning i sina bärbara datorer kan vi bara spekulera kring. En anledning kan vara att tjockleken på skärmarna gör det praktiskt svårt att implementera en ny, bättre webbkamera som kräver mer utrymme.

Lästips: Apple varnar: Använd INTE ett webbkameraskydd på din Macbook / Macbook Pro

Det finns många bra webbkameror att köpa på marknaden idag, bland annat omtyckta Logitech Brio. Vill du ha en hygglig modell med litet kvalitet måste du betala runt tusenlappen eller mer. Vår tips är att du inte köper en extern webbkamera utan använder din befintliga mobiltelefon eller kamera istället.

Använd din iPhone, Android eller systemkamera som webbkamera

Ett tips är att använda din befintliga mobiltelefon som webbkamera. Eller ännu hellre en systemkamera om du råkar ha en sådan hemma.

Bildkvaliteten är betydligt bättre med skarpare, mer högupplöst bild till en låg eller obefintlig kostnad. Allt som behövs är rätt app, en anslutningskabel och lite tålamod.

Om du använder en iPhone rekommenderar vi dessa appar:

Android-användare har utmärkta Iriun Webcam som ett alternativ.

Du kan så klart använda din systemkamera istället om du vill:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.