Använd din Canon-kamera som webbkamera – så gör du (video)

Canon G7 X III
Canon G7 X III

Canon har släppt gratisverktyget EOS Webcam Utility som gör att kamerajättens system- och spegellösa kameror fungerar som webbkamera i Windows 10 samt macOS. Skillnaden mot den inbyggda kameran i vanliga laptops är enorm.

Det finns en enkel anledning till varför din bild i videomötet är brusig och pixlig bortom igenkänning. Och den anledningen är med stor sannolikhet den inbyggda webbkameran i din dator.

Du kan så klart köpa en ny, superfancy webbkamera från Logitech eller Razer om du vill. Räkna med att lägga ett helt gäng hundralappar eller uppåt tusenlappen om du vill ha bra kvalitet – för att vara från en webbkamera.

Om du har en system- eller spegellös kamera från Canon finns en annan, mycket bättre lösning. Ladda ner gratisverktyget EOS Webcam Utility och använd kameran som videokälla istället.

Canon-kamerorna som stöds av EOS Webcam Utility

EOS Webcam Utility släpptes nyligen som en beta-version och används för att koppla ihop din Canon-kamera med en Windows 10- eller macOS-dator. Allt som behövs är en ledig USB-kontakt på datorn.

Skillnaden mellan att använda en ordentlig kamera med bra optik istället för en vanlig webbkamera är löjligt stor.

Du får högre skärpa, mindre brus i mörka partier och en överlag jämnare ljussättning eftersom Canon-kameran har ett mycket högre dynamiskt område. Det betyder bland annat att ljusa partier inte blir utfrätt vita när kameran försöker lätta upp mörka partier.

EOS Webcam Utility finns i skrivande stund till Windows 10. Om du har en Mac-dator faller du – för stunden – i kylan. Det finns dock tredjepartslösningar för samma resultat.

Uppdatering 2020-05-28: Canon har släppt en app för macOS. Precis som Windows 10-versionen så är det en beta-app som är kostnadsfri att ladda ner från Canon.

Läs mer och ladda ner verktyget från Canons officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.