Sony ZV-1 – bästa kameran för vloggar?

sony zv 1 1
Bildkälla: Sony

Sony ZV-1 är en kompaktkamera som designats speciellt för dig som har en vlogg. Kameran har vridbar LCD-skärm så att du kan se dig själv när du spelar in videor och har fast, snabbt optik.

Sony ZV-1 är något av en udda skapelse. Det är inte riktigt en dedikerad videokamera och inte en traditionell kompaktkamera.

Istället är det en kombination av de båda med unika egenskaper för vloggare som vill spela in sig själva framför linsen.

Sony ZV-1 har en kamerasensor på 20,1 megapixel och ett objektiv motsvarande 24-70mm med bländaromfånget f/1.8-2.8. Objektivet går inte att byta men är ljusstarkt och har en normalbrännvidd som passar många olika situationer.

sony zv 1 2
Bildkälla: Sony

Den bakre LCD-skärmen är vridbar så att du kan se dig själv när du spelar in videor.

Det finns tre inbyggda mikrofoner för optimal ljudinspelning. Ett puffskydd medföljer för att minska störande ljud som vind och hårda p-ljud vid tal eller sång.

Tacksamt nog finns även en mikrofoningång (3,5mm) för extern mikrofon.

En detalj som tydligt markerar användningsområdet för Sony ZV-1 är att kameran helt saknar optisk/digital sökare eller popup-blixt. Inte heller hittar vi någon blixtsko på kameran.

Lästips: Använd din Canon-kamera som webbkamera – så gör du (video)

Hela designen på kameran har anpassats för vloggare. Knappar och reglage är placerade för enkel åtkomst, det finns en lampa på framsidan som lyser när kameran spelar in video och zoom-kontrollen är enkel att nå med tummen.

När sajten Kamera & Bild testar Sony ZV-1 noterar de att ljudet från zoomningen är högt nog för att upptas av mikrofonerna. Något som är värt att hålla koll på som vloggare.

sony zv 1 3
Bildkälla: Sony

Om du vill ha bättre ljud än vad kamerans tre mikrofoner mäktar med (och det vill du) så finns mikrofonen ECM-XYST1M som extra tillbehör. Med den kan du justera inspelningen mellan 0 och 120 graders vinkel.

Autofokusen har totalt 315 AF-punkter att arbeta med. Bildprocessorn är samma som i professionella systemkameran Sony A9 II (riktpris kring 60 000 kronor) vilket indikerar att kamerajätten inte vill kompromissa med kvaliteten på varken autofokus eller bildkvalitet.

Sony ZV-1 klarar både ansikts- och ögonfokusering, vilket är välkommet för vloggare som vill ha ständig fokus på ansiktet även i rörliga situationer.

En mycket intressant detalj är att Sony ZV-1 har inbyggd bokeh-funktion. En funktion som är hämtad från mobiltelefoner och som gör att bakgrunden blir oskarp för att lyfta fram personen i förgrunden. Bokeh-funktionen är kopplad till en dedikerad knapp på kameran för supersmidig åtkomst.

sony zv 1 1
Bildkälla: Sony

Det finns även ett inbyggt ND-filter. Det gör att du kan använda största bländaren (f/1.8) även i starkt solljus utan att bilden blir för ljus.

Videoinspelning sker i maximalt 4K-upplösning med 100 Mbit/s. Det finns HDR-stöd och kameran klara Hybrid Log Gamma samt S-Log3 för färggradering i efterhand. Med Super Slow Motion-läge får du snygga slowmotioneffekter och du kan välja upp till 960 bilder per sekund i höghastighetsläget.

Batteriet laddas direkt i kameran via USB-C, kameran har en funktion för hudförbättring och ett specialläge för produktfotografering samt har inbyggd bildstabilisering. Cirkapriset ligger kring 9 000 kronor i sitt grundutförande för bara kameran. Mikrofonen ECM-XYST1M kostar cirka 2 000 kronor.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.