Leica M10 Monochrom – supernischad kamera för 90 000 kronor

leica m10 monochrome 2020 2
Bildkälla: Leica

Leica M10 Monochrom är en superdyr spegellös systemkamera med monokrom fullformatsensor. Kameramodellen är hårt nischad till en liten grupp fotografer med djup plånbok.

Leica M10 Monochrom använder en helt ny och förbättrad fullformatsensor på 40 megapixel. Sensorn är monokrom vilket betyder att färgfiltret som finns i normala kameror inte finns i M10 Monochrom.

Fördelen? Mer ljus kan samlas in av sensorn och bilderna är mer rättvist skapade utan att behöva konverteras från färg till svartvitt. Fler detaljer och högre skärpa är två andra fördelar.

Problemet? Leica M10 Monochrom kostar 90 000 kronor, eller £7,250 / $8,300.

leica m10 monochrome 2020 3
leica m10 monochrome 2020 4

Bildkälla: Leica

För den summan får du själva kameran – utan objektiv, ett sådant får du själv skaffa till – med sin 40-megapixelsensor, ISO-område på 160 till 100 000, ett dynamist område på 15 stopp och den klassiska Leica-rangefinderdesignen.

I princip handlar det om en M10-P men utan färgfiltret så att sensorn är monokrom.

Leica M10 Monochrome kan inte spela in video

Det betyder även stöd för WiFi-anslutning, de tysta slutaren som M10-P använder och så klart avsaknad av videofunktionalitet.

Enligt Leica är det jämförelsevis få användare som faktiskt spelar in video med Leica-kameror, och att det är anledning till avsaknaden i M10 Monochrome.

En annan detalj som saknas är den ikoniska, röda logon på kamerans framsida. Andra detaljer som också brukar vara röda – som auto-ISO och auto-slutar-knapparna – är nedtonat grå. Till och med upplåsningsknappen till optiken är nedtonad.

leica m10 monochrome 2020 5
Bildkälla: Leica

Det är knappast vem som helst som köper M10 Monochrome. Eller ens den några år älder M10-P för den delen.

Leica har har nischat M10 Monochrome rejält och man kan lite skämtsamt säga att de målat in modellen i ett supersnävt hörn. Om du älskar monokroma bilder, detaljrikedom och extrem skärpa (och kanske lite känsla med) så är M10 Monochrome för dig.

Glöm inte att gräva djupt i plånboken bara, för den här modellen kostar en skön slant.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.