Köp inte nya Leica V-Lux 5 – här är anledningen

leica v lux 5 front

Leica V-Lux 5 är en hybridkamera med superzoom på 24-400 millimeter och en 1-tums kamerasensor på 20 megapixel. Det är också en ulv i fårakläder, för under det omdesignade kamerahuset sitter en mycket billigare Panasonic Lumix FZ1000 II.

  • Du kan spara åtskilliga tusenlappar på att köpa rätt den billigare modellen
  • Ingen skillnad på bildkvaliteten
  • V-Lux 5 kan använda Leica FOTOS-appen för Android och iOS

Leica har en historia av att designa om utseendet på digitalkameror från Panasonic, öka priset och sälja dem som sina egna.

Det är bara en liten del av ett större samarbete mellan de båda tillverkarna. Panasonic säljer Leica-märkta objektiv som bygger på Leica-design, men som i slutändan inte är mer utmärkande än någon annan Panasonic-optik på marknaden.

I båda fallen handlar det om att den ena försöker tjäna något på den andre parten, och i mitten sitter användarna som tror att de får mer än de egentligen kanske gör.

Leica V-Lux 5 är egentligen en Lumix FZ1000 II

Leica V-Lux 5 är ett resultatet av samarbetet mellan Leica och Panasonic. En kamera vars grund ligger i hybridkameran Lumix FZ1000 II som presenterades den 18 februari 2019.

Här är de viktigaste punkterna för Leica V-Lux 5 som du måste känna till:

  • 1-tums kamerasensor på 20 megapixel
  • 3-tums svängbar OLED-skärm på baksidan
  • Elektronisk sökare med 2,36 miljoner punkter
  • Leica DC VARIO-ELMARIT 24-400mm f/2.8-4.0 ASPH
  • Videoinspelning i 4K-upplösning med 30 fps

Det enda som får Leica V-Lux 5 att stå ut från Lumix FZ1000 II är den omarbetade designen med Leicas ikoniska röda punkt på framsidan.

Leica V-Lux 5 bygger på en utmärkt kamera

En stor fördel med att Leica V-Lux 5 egentligen är en Lumix FZ1000 II är att den sistnämnnda är en förträfflig kameramodell.

Du får ett utmärkt zoomomfång mellan 24 och 400 millimeter, med en hygglig bländare på f/2.8 till f/4.0. Eftersom objektivet har så lång brännvidd är det viktigt med stabilisering, och V-Lux 5 har en 5-axlig optisk stabilisering inbyggd i objektivet.

Bildkvaliteten är generellt utmärkt för både stillbilder och videoinspelning. Åtminstone enligt de många recensioner vi har kollat om FZ1000 II. Det finns inget nytt i V-Lux 5 som ändrar på bildkvaliteten, så resultaten ska vara helt identiska.

Fokuseringen är blixtsnabb och Panasonic säger att fokus går att få ner till 0,1 sekund. Tack vare ett DFD-fokussystem får du utmärkt precision vid exempelvis filmning.

Leica V-Lux 5 har även tillgång till funktionerna Post Focus och Focus Stacking direkt i kameran. Med dessa kan justera fokuspunkten i efterhand, samt kombinera flera bilder till en komposition för att öka skärpan över hela bilden.

Leica V-Lux 5 kan använda Leica FOTOS-appen

En nyhet för V-Lux 5 är att det är första V-Lux-modellen som kan använda FOTOS-appen för Android och iOS.

Leica FOTOS-appen är kompatibel med alla Leica-kameror som har inbyggt WiFi-stöd. Med den kan du ansluta din kamera, överföra dina fotografier till mobiltelefonen och dela dem därifrån.

En unik detalj är att FOTOS-appen kan överföra RAW-filer. Något som exempelvis Fujifilm och Canon inte klarar med sina appar.

Leica FOTOS-appen hittar du här:

Spara tusentalappar – köp FZ1000 II istället för V-Lux 5

panasonic lumix fz1000 ii

Givetvis kan det finnas anledningar till varför man vill ha Leica V-Lux 5 istället för Panasonic FZ1000 II.

Om man redan har andra kameror från Leica och vill fortsätta på samma bana så är V-Lux 5 så klart ett förståligt val. Kanske vill man bara äga en Leica-kamera utan att betala 70 000 kronor för en Leica M10 (och det är utan objektiv). Eller bara föredrar Leica-designen istället för Panasonics.

Och för det betalar du runt 12 600 kronor här i Sverige.

Är du däremot mer intresserad av att spara några tusenlappar och klarar dig utan det utmärkande Leica-märket så finns Panasonic FZ1000 II som ett lika bra alternativ för bara 7 800 kronor.

Du sparar alltså rejäla 4 800 kronor men får ändå samma bildkvalitet och fokushastighet. Inga kompromisser och du kan lägga tusenlapparna du sparar på något roligare.

Du kan läsa mer om lanseringen av Leica V-Lux 5 i det officiella pressmeddelandet om kameran.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.