Nintendo Switch Lite vs Switch – här är alla skillnader

nintendo switch vs switch lite

Nintendo Switch Lite är en renodlad bärbar spelkonsol som tar många av fördelarna med storebror Switch till en mer portabel och billigare alternativ. Switch Lite ersätter inte befintliga New 3DS XL – den kompletterar Switch och New 3DS XL som ett praktiskt mellanting.


  • Switch Lite kostar cirka 2 499 kronor och släpps i september 2019
  • Handkonsolen har en mindre skärm, är fysiskt mindre och saknar en rad funktioner från Switch
  • Marginellt bättre batteritid, inbyggda handkontroller och inget ställstöd på baksidan
  • Lästips: Nintendo Switch: Uppgraderad med ny processor & lagring

Nintendo Switch Lite presenterades sommaren 2019 och släpps till svenska butiker i september 2019.

Switch Lite är en avskalad variant av Switch med fasta kontroller på sidorna, mindre skärm och inget stöd för anslutning till en TV. Vad du får är en billigare handkonsol som endast är till för att hållas i händerna.

Modellen har en något mindre fysisk storlek än Switch tack vare en rad justeringar kring den interna hårdvaran och skärmen. Konstruktionen känns mer robust med sina fasta kontroller och är speciellt designad för att tas med på gående fot.

Här under går vi igenom alla skillnaderna mellan Switch Lite och vanliga Switch. Vilken spelkonsol är rätt för dig?


Nintendo Switch Lite vs Nintendo Switch – specifikationerna

SpecifikationerNintendo Switch LiteNintendo Switch
Cirkapris2 499 kronor3 400 kronor
Lansering2019-09-202017-03-03
Skärmen5,5-tumsskärm (1 280 x 720 pixlar)6,2-tumsskärm (1 280 x 720 pixlar)
ProcessornNvidia Tegra-processorNvidia Tegra-processor
Batteritid3 till 7 timmar2,5 till 6,5 timmar
Vikten276 gram399 gram
Storlek
(B x H)
208 x 911 mm238 x 102 mm
SpellägenEndast spel som stöder Handheld ModeAlla Switch-spel
FärgerGul, grå, turkos
Pokémon Sword and Shield-varianter
Grå eller röd/blå-kontroller
Olika andra varianter

Switch Lite är billigare än Switch

Den första märkbara skillnaden är prislappen. Switch Lite är cirka tusenlappen billigare jämfört med vanliga Switch.

Anledningen till prisskillnaden är att Nintendo har minskat skärmstorleken, byggt in kontrollerna i själva spelkonsolen samt gjort hela konstruktionen mindre. Det är helt enkelt en billigare enhet att tillverka.

Notera dock att prestandan är oförändrad.

Switch Lite har en mindre skärm än Switch

Switch Lite har en skärm på 5,5 tum jämfört Switch vars skärm är på 6,2 tum. Rent visuellt är det en märkbar skillnad, men upplösningen är identisk på 1 280 x 720 pixlar.

Det betyder att du får exakt samma bild på Switch Lite som på Switch, med skillnaden att den ena har lite större grafiska element som rimligtvis är enklare att se på den större skärmen.

Nämnvärt är att Switch Lite inte har någon anslutning för dockan som Switch använder, så du kan inte ansluta Lite-modellen till en större skärm. Du är helt låst till 5,5 tum.

Switch Lite är nämnvärt mindre än Switch

nintendo switch lite vs switch vs
Bildkälla: Twitter, Vædreus Aardimus, @aardimus

Switch Lite är nämnvärt mindre än Switch. Här är de officiella måtten för de båda handkonsolerna:

  • Nintendo Switch Lite: 208 x 911 millimeter
  • Nintendo Switch: 238 x 102 millimeter

Det kanske inte ser ut som en stor skillnad. Men med vikten inräknad (276 vs 399 gram) så blir Switch Lite en bekvämare handkonsol att ta med sig på exempelvis resor och längre gåturer.

Notera hur den mindre skärmen på 5,5 tum är bättre inbyggd i chassit med mycket tunnare, svarta sorgekanter än på Switch.

Switch Lite har inbyggda kontroller på sidorna – inga Joy-Con!

nintendo switch lite gra framsida
Inbyggda kontroller på Switch Lite. Notera hur de vänstra knapparna nu är ett styrkors.

Switch Lite och Switch har väldigt lika kontroller. De sitter på samma ställe på båda spelkonsolerna, men skiljer sig åt på två viktiga punkter.

  1. Switch Lite har inbyggda handkontroller i konsolen – inte separata som på Switch
  2. Switch Lite har ett styrkors (D-pad) istället för fyra separata styrknappar

Nämnvärt är också att du inte heller får de funktioner som finns inbyggda i Joy-Con. Det vill säga HD Rumble, sensorerna för rörelsedetektering och IR-kameran från högra handkontrollen.

Båda Switch-modellerna använder samma Nvidia Tegra-processor

Switch Lite och Switch har samma grundmodell av processorn Nvidia Tegra X1. Det betyder att den generella prestandan bör vara identisk mellan spelkonsolerna.

Vi skriver ”bör” och inte ”är” eftersom det vid skrivande tillfälle ryktas om att Switch Lite har fått en rad förbättringar till sin krets, och som inte finns i gamla Switch-konsolen. Däremot kommer en ny, uppgraderad variant av Switch att släppas under året och som kan ha samma (idag okända) förbättringar som Switch Lite.

Du kan läsa mer om nyheterna kring Switch i vår artikel ”Nintendo Switch: Uppgraderad med ny processor & lagring”. När vi vet mer om vad som är nytt kommer denna och vår andra artikel uppdateras med mer information.

Switch Lite har marginellt bättre batteritid

Switch Lite har nämnvärt bättre batteritid än gamla Switch. De officiella siffrorna nämner cirka 30 minuter bättre vid specifika situationer, så det är inte några större tider att prata om.

Anledningen till ökningen kan eventuellt härledas till förändringarna i processorn till Switch Lite. Förändringar som potentiellt även kommer till nya varianter av storebror Switch – och som vi pratar mer om här.

Om de officiella siffrorna stämmer är batteritiden inte något vi kan säga ska avgöra vid ett köp. Det är en så marginell skillnad att vi istället rekommenderar dig kolla på prislappen, avsaknaden av stöd för TV-anslutning och spelstödet som viktigare punkter.

Switch Lite kan inte köra alla Switch-spel

Switch Lite kan bara köra spel som är märkta med stöd för ”Handheld Mode”. Om detta saknas kan spelet helt enkelt inte starta på Lite-modellen.

Tacksamt nog har de flesta stora, populära spelen fullt stöd för Handheld Mode, så det ska inte vara något problem för de absolut flesta.

En annan nämnvärd detalj är att spel som 1-2-Switch inte kan spelas utan extra tillbehör. För det krävs att du ansluter en Joy-Con-kontroller till Switch Lite.

Switch Lite kan inte anslutas till din TV

Nintendo Switch
Tyvärr finns ingen docka likt den på bilden för Switch Lite. Du får helt enkelt klara dig med den lilla 5,5-tumsskärmen.

Tyvärr, om du tänker spela på din TV så faller Switch Lite bort direkt. Modellen har nämligen inte stöd för dockan som Switch använder för TV-anslutning.

Istället är Switch Lite en dedikerad, handhållen spelkonsol som bara är gjord för att hållas när du spelar. Det finns inte ens inbyggt stöd på baksidan som Switch har.

Switch Lite saknar ställbart stöd, IR-kamera och HD Rumble

nintendo switch lite gra baksida
Baksidan på Switch Lite huserar högtalare – men inget stöd för bordet.

Switch Lite är designad för att hållas i händerna. Därför saknas det ställbara stödet som Switch har på baksidan. Så, om du ansluter Joy-Con-kontroller till Switch Lite måste du ändå hitta något som stöttar upp handkonsolen till stående.

Den högra handkontrollen till Switch har en inbyggd IR-kamera. Den gör att Switch kan emulera Wii Remote och användas till spel som använder IR, exempelvis 1-2-Switch. Och eftersom Switch Lite har inbyggda kontroller i handkonsolen – utan IR-kamera – så faller alltså den funktionen bort.

Switch Lite har inte stöd för HD Rumble. En teknik för att ge mycket precisa vibrationer i olika situationer när du spelar . Det är inte alla spel till Switch som stöder HD Rumble, men om det är något du vill ha så ska du inte skaffa Switch Lite.