Använd din Fujfilm-kamera som webbkamera med X Webcam

fujifilm xt3 no lens

Fujifilm har släppt en app som gör att tillverkarens kameror kan användas som webbkamera med en dator. Det gäller ett utvalt antal modeller i X- och GFX-serierna med upplösning upp till 4K för ruskigt skarp bild.

Appen i fråga heter Fujifilm X Webcam och den ansluts till din kamera via USB.

Väl ansluten och när allt är klart kommer du att märka en mycket stor skillnad på bildkvaliteten från din spegellösa systemkamera jämfört med webbkameran i datorn.

Det är inte bara hoppet från 720p till 4K som gör skillnad, även optiken till Fujifilms kameror och den större sensorn gör sitt. Räkna med betydligt mindre brus, skarpare bild och mycket trevligare bakgrundsoskärpa.

Modellerna som kan användas som webbkamera:

  • Fujifilm X-H1
  • Fujifilm X-Pro2
  • Fujifilm X-T2
  • Fujifilm X-T3
  • Fujifilm X-T4
  • Fujifilm GFX-serien

Om du vill prova själv så kan du ladda ned Fujifilm X Webcam från den officiella produktsidan här.

Notera att Fujifilm X Webcam endast fungerar med Windows 10 och INTE macOS i skrivande stund. Vi hoppas så klart det ändras inom kort.

Sen tidigare har även Canon släppt en app som gör det möjligt att använda deras system- och spegellösa kameror som webbkamera. Både med Windows och macOS. Läs mer om deras app här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.