Nyheterna i macOS 10.15.5 – här är allt från nya versionen (maj 2020)

macOS Catalina 10.15
macOS Catalina 10.15

Apple har släppt en uppdatering med macOS 10.15.5. Den stora nyheten är en funktion som ska förlänga livslängden på batterierna i företagets bärbara datorer. Det följer även en helt rad optimeringar och buggfixar.

Uppdateringen med macOS 10.15.5 är en större uppdatering med en rad optimeringar för din Mac-dator. Den tillför visserligen bara en enda ny funktion, men den kan göra att livslängden på datorn ökar markant i vissa situationer.

Den nya funktionen justerar hur mycket batteriet i din bärbara dator laddar. Målet är att hindra laddning till 100 procent i onödan eftersom det sliter mycket på batteriet.

Med hjälp av smarta algoritmer och andra klurigheter i mjukvaran för macOS kan operativsystemet nu sluta ladda mycket tidigare när du ofta har din Macbook ansluten till en laddare.

Funktionen för att öka batterihälsan kräver en nyare Macbook-modell från 2016 eller senare. Har du en äldre modell får du helt enkelt känna dig lämnad i kylan. Då är enda valet att själv ladda smart eller köpa en ny dator.

Inställning för samtal med FaceTime & buggfixar / optimeringar

Andra förbättringar med macOS 10.15.5 är att du nu kan ställa in så att gruppsamtal med FaceTime inte gör att den som talar får en större bildruta.

Apple har även optimerat mjukvaran för professionella bildskärmen Pro Display XDR. De minsta nyheterna är vanliga bugg- och optimeringsfixar.

Här är en lista från Apple med alla fixar i macOS 10.15.5:

  • Fixar ett problem där Påminnelser inte skickar notiser för återkommande påminnelser
  • Adresserar ett problem som gör att lösenord inte kan fyllas i på låsskärmen
  • Fixar ett problem systeminställningarna visar en notis även efter installation av en uppdatering
  • Fixar ett problem där den inbyggda webbkameran ibland inte hittas när man använder en videokonferensapp
  • Adresserar ett problem med datorer som använder Apple T2-kretsen och där interna högtalarna inte visas som en ljudutgång i inställningarna
  • Fixar ett stabilitetsproblem vid överföring av stora mängder data till RAID-volymer
  • Fixar ett stabilitetsproblem vid ned- och uppladdning av mediafiler från iCloud Foto-biblioteket när datorn är i viloläge
  • Fixar ett problem med att inställningen ”Minska rörelse” under Hjälpmedels-inställningarna inte användes korrekt med gruppsamtal i FaceTime

Uppdateringen finns att installera i skrivande stund via Programuppdatering i inställningarna till macOS. Glöm inte att säkerhetskopiera dina viktiga filer innan installationsprocessen påbörjas!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.