Maj-uppdateringen av Windows 10 snabbar upp din gamla dator

microsoft windows 10 logo 2019

Har du en äldre Windows 10-dator med hårdvara som börjar kännas lite trött och sliten? Microsoft släpper en ny uppdatering till Windows 10 som ska ge äldre datorer en liten prestandaförbättring.

En stor uppdatering till Windows 10 släpps i maj – och den för med sig DirectX 12 Ultimate. En ny version av DirectX 12 som ger äldre hårdvara en välkommen prestandaskjuts.

Mer specifikt handlar det om att datorn får en hårdvaruaccelererad schemaläggare för grafikkort. Den gör att fördröjningar (latenser) minskar och datorn kommer att kännas generellt snabbare i vissa situationer.

En annan förbättring är att Windows Search får ett nytt sätt att indexera dina filer från hårddisken.

Målet är att främst minska belastningen på mekaniska hårddiskar. En lagringstyp som redan är betydligt långsammare än SSD-enheter och definitivt inte behöver göras långsammare av sökmotorn i Windows 10.

Snabbare SSD-diskar med nya Windows 10-uppdateringen

Även SSD-diskar kommer att få en liten skjuts i hastighet. Detta eftersom nya indexeringsmetoden minskar antalet processorcykler, vilket har en direkt (om än liten) inverkan på prestandan.

Maj-uppdateringen till Windows 10 är en mycket stor sådan med många andra förbättringar.

Bland annat får aktivitetshanteraren stöd för visning av disktyper, Windows Game Bar får äntligen en FPS-räknare, Nätverkshanteraren blir tydligare och Bluetooth-enheter blir smidigare att parkoppla med datorn. Bara för att nämna några saker.

Det finns i skrivande stund inget lanseringsdatum för uppdateringen. Den sista Windows Insider-versionen av uppdateringen är släppt och därmed är vi inte på sista sträckan innan Microsoft rullar ut sin uppdatering på bredare front.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.