Logitech Brio är en webbkamera med stöd för 4K och HDR

logitech brio 4k webcam conference

Logitech Brio är en webbkamera med stöd för 4K och HDR. Modellen är dessutom kompatibel med Windows Hello för smart inloggning i Windows 10. Logitech Brio marknadsförs för alla typer av användare — från gamers och Skype-användare till onlinestreaming mot YouTube.

Webbkameran är mycket välbyggd med skal i metall och kommer med en mängd funktioner för användarna att dra nytta av. Bland annat medföljer Logitech RightLight 3 som automatiskt optimerar kameran vid inspelning för bästa möjliga bildkvalitet.


Det går även att ställa in bildvinkeln om du vill ha en bredare eller snävare bild framför kameran. Det finns initialt tre alternativ på 65 graders-, 78 graders- och 90 graders bildvinkel.

Videokvaliteten är så klart det viktigaste för många och här utmärker Logitech Brio sig med 4K-stöd i 30 fps samt HDR. Om det känns lite väl bra eller om datorn inte är kapabel att hantera datamängden stöds även full-HD i 60 fps eller lägre. Det går även att zooma digitalt när Brio används med full-HD (dock ej 4K).

Logitech has been delivering market-leading webcams for 20 years. With BRIO, our goal was to create an elegantly designed, feature-packed webcam that anyone who is the slightest bit serious about video quality will want. Logitech BRIO takes webcams to an entirely new level. It’s truly an unparalleled webcam experience, whether you’re using it for business video collaboration, streaming a live event, or recording professional-quality video in 4K, säger Scott Wharton på Logitech om Brio.

Inbyggt i webbkameran sitter två mikrofoner för optimal inspelning oavsett om du sitter nära eller långt ifrån kameran. För montering följer det med hållare så Logitech Brio kan placeras direkt på en datorskärm eller en fristående ställning.

Modellen fungerar med Windows 7 men för att få ut så mycket som möjligt av funktionerna som erbjuds krävs antingen Windows 8.1 eller ännu hellre Windows 10. Äldre versioner av Windows har inte officiellt stöd i skrivande stund och Logitech verkar inte ha några planer på att ge det heller. Har du en Mac-dator är det istället macOS 10.10 eller nyare som gäller för bästa stöd.

Logitech Brio Bottom

Ska jag köpa en webbkamera som klarar 4K och HDR?

Den stora frågan för många är huruvida det är värt pengarna att investera i en webbkamera som klarar 4K och HDR. Logitech Brio kostar cirka 239 euro, eller kring 2 260 kronor här i Sverige, vilket är väl tilltaget för vilken webbkamera som helst. Det finns många billigare varianter så är Logitech Brio värd sina kronor?

Om du planerar att använda webbkameran för att spela in videoklipp till YouTube och för Twitch-strömmar — då är Logitech Brio absolut något du bör titta närmare på. HDR är mycket ovanligt i dagens datorskärmar så den räknar vi bort just nu, men 4K-upplösning är viktigt av två anledningar.


Lästips: Amerikansk myndighet stämmer D-Link för osäkra routrar och webbkameror


Den första är att de med 4K-skärmar direkt kan få ut maximalt av antalet pixlar och får utmärkt skärpa när videoklippen är filmade i bra ljusförhållanden. Kvalitetsmässigt är 4K absolut vägen att gå, men även full-HD är värd att ha i åtanke.

Video som är inspelad i 4K och därefter nerskalad till full-HD (1080p) är nästan alltid av högre kvalitet än direkt inspelning i full-HD. Det är lättare att redigera än 4K, du spar utrymme och bandbredd samt får bättre kvalitet än inspelning direkt i full-HD — så bara där är Logitech Brio en vinnare. Tänk dock på att redigeringen tar längre tid och du måste ha ett bra redigeringsprogram.

Logitech Brio Back

Logitech Brio begränsas av dåligt HDR-stöd på datorsidan

Även om du kan spela in video i HDR med Logitech Brio så krävs i skrivande stund att du har en tv som klarar HDR för att visa resultatet. Första datorskärmen med HDR-stöd för konsumenter visades så sent som i december och Prisjakt listar (just nu) bara en superdyr skärm med HDR.

I framtiden kommer intresset att öka, priserna gå ner och antalet skärmar med HDR-stöd öka, så vill du framtidssäkra är Logitech Brio faktiskt bästa valet. Det finns faktiskt en anledning till att inte köpa Logitech Brio, om vi bortser från det höga priset, och det är att en vanlig videokameran kan vara mycket bättre.

Ja, det betyder mer pengar som måste byta ägare, men också att du med en videokamera får många fler möjligheter. Optisk zoom, högre bildkvalitet, nattkamera, du kan ta den med dig när du går ut och mycket mer. Och många modeller kan anslutas till datorn så den fungerar likt en vanlig webbkamera. HDR saknas i de flesta billigare modellerna, men det är inte en supernödvändig funktion idag.

Logitech Brio Front

Recensioner av Logitech Brio och vad andra säger

Laptopmag kallar Logitech Brio för en webbkamera som tar klara, högupplösta bilder och videoklipp, dock utan samma höga byggkvalitet som många andra webbkameror från Logitech. Laptopmag lyfter fram den goda bildkvaliteten, ljudkvaliteten, den avtagbara sladden för USB Typ-C och Windows Hello-stödet. Mindre bra är att hållaren för skärmen som inte är nog stabil för alla skärmar.

Nerd Techy skriver att Logitech Brio handlar om flexibilitet. De lyfter fram kamerans digitala zoom som något positivt tack vare 4K-upplösningen, stödet för Windows Hello och ser fördelar för de med höga krav på konferensutrustning för video. Vill du använda kameran för ordentligt videoproduktion ser de dock hellre att du köper en riktig 4K-kamera istället.

Det kommer många fler recensioner att läsa inom en snar framtid. I takt med att Logitech Brio släpps på fler marknader kommer fler testa och recensera webbkameran. Tills dess får ni hålla till godo med de få som finns tillgängliga, och några testfilmer som gjorts med Brio.

Läs mer om Logitech Brio på den officiella produktsidan hos Logitech.

Drivrutiner och officiella verktyg för att styra Logitech Brio finner ni på denna supportsida.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.