Amerikansk myndighet stämmer D-Link för osäkra routrar och webbkameror

Osäkra routrar och webbkameror från D-Link — nu reagerar amerikanska myndigheter som stämmer tillverkaren i domstol.

D-Link har fått det hett om öronen efter att Federal Trade Commission i USA lämnat in en stämningsansökan till amerikanska domstol. Anledningen är att FTC inte tycker D-Link har gjort tillräckligt för att stoppa hackare från att komma åt routrar och webbkameror från tillverkaren.

I stämningsansökan skriver FTC att D-Link misslyckats med att ta de nödvändiga steg som krävs för att skydda sina routrar och webbkameror från vida kända risker och hot. D-Link ska också ha misslyckats med att testa sina egna produkter för sårbarheter och säkerhetshål.

FTC nämner i ansökan att företagets ovilja att ta de nödvändiga säkerhetsstegen har utsatt tusentals kunder och användare för onödiga risker, och dessa kan leda till stöld av personlig information eller öppna dörren för hackerattacker.


Lästips: ALLVARLIGA SÅRBARHETER I ROUTRAR FRÅN NETGEAR — R6400, R7000, R8000 & MÅNGA FLER


Föga förvånande har D-Link, via informationsansvarige William Brown, svarat på anklagelserna. I ett uttalande kallar företaget FTC:s stämningsansökan för grundlös och att de förbereder sig för att försvara sig i domstol.

Mer avancerade hackarattacker men slappare tillverkare

I takt med att hackerattackerna blir allt kraftfullare och teknikerna som används mer avancerade så läggs större press på tillverkarna att skydda hårdvaran. Frågan är bara om de förstår allvaret och faktiskt göra vad de borde för att skydda sina användare.

Helt nyligen tvingades Netgear släppa uppdateringar till sin routrar för att skydda mjukvaran i dem, den 1 december 2015 rapporterade vi om allvarliga säkerhetshål i leksaker från VTech och även smarta sexleksaker kan vara ett hot mot den personliga integriteten. Så långt bak som i september 2013 var FTC på krigsstigen mot företaget TRENDnet vars säkerhetskameror ansågs osäkra, i februari 2016 var det osäkra routrar från Asus.

Så länge det finns en pryl i hemmet som är ansluten till internet så är risken att denna kan hackas. Det är en enkel men bitter sanning som många glömmer bort. Ingen (nåja) väntar sig en attack på routern, eller att webbkameran ska kunna aktiveras och använda av andra. Eller i värsta fall barnkameran.

I skrivande stund avvaktar vi ytterligare uttalanden från D-Link om ärendet kring deras routrar och webbkameror, och ett utslag från den federala domare som ska titta på ärendet. 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.