Audi bygger in ChatGPT i sina nyare bilar (från 2021)

audi ivan bonadeo unsplash
Foto: Ivan Bonadeo, Unsplash

Biltillverkaren Audi meddelar att ChatGPT byggs in ett vissa bilmodeller från 2021 och framåt. AI:n ska användas för smartare röststyrning av bilens funktioner, och artificiell intelligens ska bli en stor del av mjukvaran i framtida bilar.

Totalt ska två miljoner bilar som redan tillverkats och sålts omfattas av mjukvaru-uppgraderingen.

Alla bilar som stöder ”MIB 3”, alltså tredje generationens så kallade infotainmentsystem, omfattas. Befintliga bilar på marknaden använder Microsoft Azure OpenAI Service. Nyare och mer avancerade modeller med ”E3 1.2-arkitekturen” använder mer kapabla Cerence Chat Pro för AI-funktionerna.

Redan i juli släpps uppgraderingen av mjukvaran till de första bilmodellerna.

Bland funktionerna som stöds är röststyrning med så kallat normalt tal. Du kan prata med bilen som om du bad en passagerar göra något. Bland annat kan du kontrollera infotainmentsystemet, navigationen och bilens AC-system. Du kan även be ChatGPT om information kring generella frågor.

Audi säger i ett uttalande att användandet av AI:n ska göra bilkörningen säkrare.

Genom att flytta kontrollerna från knappar och skärmar till röststyrning behöver bilföraren aldrig flytta blicken från vägen. Allt som krävs är ett tryck på den lättåtkomliga AI-knappen på ratten eller röstkommandot ”Hey, Audi”.

Läs mer om nyheten i Audios pressmeddelande här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.