D-Link lanserar världens första 5G-router – D-Link DWR-2010

D-Link DWR-2010 5G-router
D-Link DWR-2010 5G-router

D-Link DWR-2010 är världens första 5G-router. Den kallas även 5G NR Enhanced Gateway och klarar supersnabba överföringar över mobilnätet.


  • Stöd för mmWave och VoLTE
  • Klarar hastigheter upp till 2,8 Gbps
  • Använder nya Qualcomm Snapdragon X50
  • D-Link har släppt flera nya smarta prylar i Mydlink-serien

D-Link DWR-2010 klarar mycket högre hastigheter över 5G-nätet jämfört med 4G-nätet idag. Upp till 2,8 Gbps enligt D-Link, även om det inte är något vi lär uppleva i praktiken. Se det som en teoretisk maxhastighet för vad tekniken klarar.

Modellen använder sig av så kallade mmWave-radiovågor som använder ett högre frekvensband jämfört med dagens mobilnät för 4G. Det gör att hastigheterna ökar och vi bör få hastigheter som är jämförbara med fiber-anslutningar idag.

Kända specifikationer för D-Link DWR-2010

  • Qualcomm Snapdragon X50
  • Upp till 2,8 Gbps
  • Stöd för mmWave och VoLTE
  • Släpps andra halvan av 2019

Under huven på D-Link DWR-2010 sitter en Qualcomm Snapdragon X50. Kretsen presenterades i augusti 2018 men kommer först under 2019 att göra sin stora debut på marknaden som världens första 5G-modem.


Vidare finns stöd för VoLTE – Voice over LTE) samt kan användas i befintliga meshnätverk från D-Link.

I skrivande stund saknas både prisuppgift och lanseringsdatum för D-Link DWR-2010

D-Link WiFi Water Sensor
D-Link WiFi Water Sensor

D-Link släpper nya, smarta prylar i Mydlink-systemet

Samtidigt med DWR-2010 passade D-Link på att avslöja en rad andra, smarta produkter. Bland annat WiFi Water Sensor som kan identifiera vattenläckor och använda smarta assistenter. D-Link visade även två nya smarta pluggar för strömuttag.

Alla de nya produkterna är helt WiFi-baserade och behöver ingen central hubb för att fungera. De stöder alla Google Assistant och Amazon Alexa direkt ur lådan.

Och dessutom passade D-Link på att släppa ny mjukvara till sina nätverkskameror. En extra bonus bestående av smart resumé av inspelade händelser, förbättrade notifikationer och bättre röststyrning.

D-Link WiFi Smart Sensor släpps under första kvartalet 2019. Cirkapriset är 50 USD, eller runt 560 kronor inklusive moms. De två smarta pluggarna har varken lanseringsdatum eller pris i skrivande stund.