On-Demand för OneDrive är släppt till macOS

microsoft-onedrive-logo-featured

Microsoft rullar just nu ut en ny funktion kallad On-Demand för OneDrive på macOS. Den är främst riktad åt Enterprise-användare och har kunnat testas av Insider-användare sedan en tid tillbaka.


  • Se alla dina filer i filhanteraren på datorn
  • Laddar ner filerna och synkroniserar automatiskt vid behov
  • Främst riktad mot företagsanvändare i ett första skede
  • Finns till Windows sedan september 2018

Det här är On-Demand för OneDrive

On-Demand är en funktion för OneDrive som gör att dina molnlagrade filer syns i filhantararen i operativsystemet som om de fanns på din hårddisk.

Filerna på OneDrive laddas ner till din dator när du behöver dem, dvs om du försöker öppna en fil. Alla ändringar synkroniseras automatiskt till OneDrive åt dig.

On-Demand för OneDrive till företags-användare

Enligt Microsofts tidsplan rullar On-Demand för OneDrive ut till företags-användarna, närmare bestämt till de som har en Microsoft 365-prenumeration.

Vad Microsoft däremot inte nämner är huruvida On-Demand också kommer till vanliga konsumenter med Office 365. Huruvida det blir aktuellt återstår att se.


On-Demand avslöjades under Ignite 2018

Funktionen On-Demand är hett efterlängtad. Den presenterades först under konferensen Ignite 2018 som gick av stapeln i september förra året.

Där avslöjades att On-Demand äntligen skulle släppas till macOS, efter att ha funnits som Files On-Demand till Windows ett bra tag.

Släpptes till Windows 8.1 – togs bort med Windows 10

OneDrive Files On-Demand introducerades till Windows 8.1, men togs sedan bort med Windows 10. Något som verkligen gjorde många användare riktigt upprörda. Microsoft lovade en funktion som skulle ersätta, men den dröjde – länge.

Först lovades en lösning före slutet på 2015, därefter pratades det om lansering med Anniversary Update kring mitten på 2016. Sedan tystnade Microsoft helt och många började hoppas på Creators Update.

Istället blev det med Fall Creators Update som Files On-Demand äntligen kunde släppas. Flera år efter att funktionen först togs bort.

Därför vill du använda On-Demand med OneDrive

Den stora fördelen med On-Demand är att du kan lagra alla dina viktiga filer i molnhet hos Microsoft. Där är de åtkomliga varhelst du befinner dig med en internetanslutning, och dessutom säkra från dataförlust.

Du slipper ha filerna på hårddisken i onödan, något som är speciellt bra för dig med en liten hårddisk i datorn. OneDrive har som standard 1 TB lagringsutrymme för prenumeranter av Office 365 och Microsoft 365. Långt mer än vad den normala Mac-användaren har i sin dator.

Så använder du On-Demand för OneDrive på macOS

För att använda On-Demand för OneDrive krävs att du har den officiella klienten installerad på datorn. Du hittar den senaste versionen på Apple Mac Store här.