Apple: Billiga batterier drar ner försäljningen av iPhones

apple-iphones-2018-xr-xs-max

Billiga batterier drar ner försäljningen av nya iPhone-telefoner. Det påstår Tim Cook och Apple som även menar att företaget förlorar nio miljarder dollar på att inte sälja det förväntade antalet mobiltelefoner.

Det var under 2018 som Apple erkände att de begränsade prestandan i äldre iPhone-modeller för att kompensera för degraderade batterier. Något som fick stor medial uppmärksamhet och vilket resulterade i att Apple minskade priset på batteribyten med mer än 60 procent.


Prissänkningen och uppmärksamheten gjorde i sin tur att fler bytte batterier, och därmed inte uppgradera sig med en ny iPhone. Och detta påverkar Apples försäljning så mycket att företaget tvingas vinstvarna.

Försäljningen tappar främst på den kinesiska marknaden. Tim Cook bekräftar dock att även ett antal utvecklade länder också går sämre än Apple hoppats på. Vilka vill han dock inte avslöja; under förra kvartalsrapporten sade Apple att företaget inte längre kommer avslöja exakta försäljningssiffror – så det var inte heller oväntat.

Handelskriget mellan USA och Kina begränsar Apples försäljning

Förutom billigare batterier så har Tim Cook flera andra anledningar till varför försäljningen och intäkterna är lägre än väntat.

Bland annat skyller han på tidigare säljstart för iPhone XS och XS Max jämfört med iPhone X, dollarkursen och begränsningar inom tillverkarledet. Även den generella ekonomiska svagheten på specifika marknader anges som en anledning.

I slutändan handlar det dock om att färre antal personer köper iPhones.

Samtidigt noterar Tim Cook att andra avdelningar på Apple har ökat sina intäkter med 19 procent från år till år. Kärnan i företaget har länge varit iPhone-serien som ökat år efter år – men tjänster (som försäljning av appar och prenumerationer samt iCloud) går allt starkare.

Om du är mer nyfiken på den här nyheten så har The Verge en utmärkt artikel med fler länkar och djupare insikt. Du hittar den här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.