164 utvecklare blev app-miljonärer 2018 tack vare App Store

apple app store logo

164 utvecklare blev miljonärer under 2018 genom att sälja appar på Apple App Store. Det rapporterar Sensor Tower i sin årliga undersökning kring app-försäljning av både fristående appar och prenumerationer.


Enligt Sensor Tower har Apple tjänat minst 50 miljoner dollar på de 164 utvecklarna under 2018. Och då räknar de bara den 30-procentiga avgift som Apple tar vid varje försäljning.

Antalet nya utvecklare som blivit miljonärer ökade med cirka 15 procent jämfört med 2017. Då stannade siffran på 143 utvecklare enligt Sensor Tower.

Förutom att skapa nya miljonärer så hjälper Apple App Store till med att skapa nya jobb. Närmare bestämt 1,5 miljoner nya bara i USA – och de absolut flesta är oberoende utvecklare med appar på App Store.

sensory tower million dollar publishers 20181

Google skapade 88 nya utvecklarmiljonärer

Samtidigt lyckades Google Play Store nå 88 utvecklare som passerade gränsen för intäkter i miljonklassen. Hälften av App Store, men ändå en ökning med 20 procent jämfört med 2017.


Det finns två nämnvärda anledningar till varför Apple presterar bättre på undersökningar som den här. Det första är att användare av iOS är traditionellt mer angelägna att betala för appar och tjänster, än på Play Store.

Andra anledningen är att Apple tryckt på hårt för att utvecklare ska gå över till en mer lukrativ prenumerationsmodell. En kategori som är exceptionellt bra för prenumerationsmodellen är ”Lifestyle and Health & Fitness” enligt Sensory Tower. Från meditation till träning och dating.

Så är det enkelt att bli miljonär genom att släppa appar på Apple App Store och Google Play Store? Nej, givetvis inte. Det är ett jämförelsevis litet antal som faktiskt lyckas och blir stora. De andra försvinner i mängden och får aldrig någon större kommersiell framgång. Men tacksamt nog är det relativt enkelt att komma igång och prova själv.