iPad Mini 5 och iPad 10 släpps under 2019 – nya uppgifter

Apple iPad 2017

En rapport pekar på att Apple kan släppa iPad Mini 5 och iPad 10 under första delen på 2019. Att nya iPad-modeller är på gång är knappast någon nyhet, men att Apple tänker fortsätta med iPad Mini-serie är en välkommen överraskning för många.

Apple släpptes den senaste stora uppdateringen i iPad Mini-serien under 2015. Sedan dess har nyare modeller bara fått mindre uppgraderingar. Och för de som gärna vill ha en mindre, men kraftfull surfplatta från Apple så har det varit riktigt tunt med nyheter.

Om rapporten stämmer kommer iPad Mini 5 att börja massproduceras redan under december 2018. Och med tanke på att Apple inte varit speciellt duktiga på att hålla läckor under kontroll så hoppas vi få lite information om vad som kommer inom kort.

Vidare rapporteras att Apple kan släppa en 10-tumsmodell som blir företagets nya instegsmodell. Större skärm, tunnare kanter och en allmänt uppfräschad design. En intressant detalj är att skärmen ska vara tillverkad i Sydkorea istället för Japan för att hålla nere kostnaderna. Frågan är nu om det påverkar kvaliteten på skärmen negativt.

iPad Mini 4

iPad Mini 4

iPad Mini 4 är en 7,9-tums surfplatta från Apple med operativsystemet iOS. Modellen släpptes den 9 september 2015 med lagringsutrymme upp till 128 GB. Batteriet klarar 10 timmars surf med WiFi.

Läs mer om iPad Mini 4 på den officiella produktsidan.

Innan Apple håller sin nästa iPad-presentation är det givetvis oklart om uppgifterna ovan faktiskt stämmer. Först runt februari eller mars 2019 bör vi får klarhet i hur väl det stämmer. Nämnvärt är att Apple-analytikern Ming-Chi Kuo har pratat om liknande nyheter tidigare, så det ligger troligtvis några sanningar i rapporten.

Om företaget ska lyckas stoppa den negativa försäljningstrenden för iPad-serien behövs ordentligt uppgraderade modeller. Utan att prislapparna stiger alltför mycket. Vi ser redan med iPhone XR, iPhone XS och iPhone XS Max att de ständigt ökande priserna inte håller i längden för Apple.

Den stora uppgiften för Apple blir nu att skapa en prisvärd produkt och därefter övertyga konsumenterna om att de behöver en ny iPad. Vilket vi inte tror blir det enklaste, inte minst efter den senaste kritiken om hur iPad Pro kan böjas superenkelt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.