Alla nyheter till Mozilla Thunderbird under 2019 – här är listan

Mozilla Thunderbird Logo 2019

Använder du e-postklienten Thunderbird kan du se fram emot stora förbättringar under 2019. Utvecklaren Mozilla har bekräftat några av de nyheter som kommer att släppas till Thunderbird de kommande månaderna.


Thunderbird är något av en trotjänare och en vida omtyckt e-postklient. Den senaste stora uppdateringen med Thunderbird 60 hade en rad förbättringar inom stabilitet, säkerhet och till gränssnittet. Nu tar utvecklarna krafttag på flera nya områden.

I ett blogginlägg skriver Thunderbird-profilen Ryan Sipes att teamet bakom e-postklienten har vuxit med flera utvecklare, och att de nu är 14 personer som arbetar fulltid med Thunderbird. Det gör att de kan arbeta bättre med tydliga mål för 2019. Och målen som lagts fram är högst välkomna.

Thunderbird ska få ett snyggare och enklare gränssnitt

En av de kanske mer önskade förbättringarna är ett förbättrat gränssnitt. Thunderbird har visserligen putsats till på sina håll under 2018, men det är tydligt att klienten har tydliga visuella drag från sina gamla rötter. Och det gör Thunderbird långt mindre attraktiv än konkurrenter som Spark.

Ett första steg är att analysera vilka delar av gränssnittet som fungerar dåligt, och identifiera var smärtpunkterna finns. Bland annat genom att använda automatiska testverktyg som granskar den operativa prestandan. Därefter måste utvecklarna arbeta med den underliggande arkitekturen för att bygga en grund för de kommande förändringarna.


Steget därefter blir att skriva om koden till Thunderbird för att bättre nyttja standardiserade webbteknologier och ge stöd för multi-processer. Tanken är att bättre nyttja hårdvaran i datorn för att snabba upp gränssnittet till e-postklienten.

Thunderbird får bättre Gmail-stöd

Utvecklarna planerar även att integrera stöd för operativsystemens respektive notifikationssystem. Vilket gör att Thunderbird får en mer integrerad känsla på de olika plattformarna.

Gmail får utökat stöd med enklare process för att lägga till nya konton. Det kommer även att läggas till stöd för etiketter och en rad andra, Gmail-specifika funktioner. Det ska även byggas om kring funktionerna för kryptering och integritet, men huruvida nyheterna släpps med nästa stora uppdatering återstår att se.

En intressant detalj är att Thunderbird kan få de bästa och mest populära tilläggen implementerade i klienten. Många användare vet inte om att de kan lägga till funktioner via tillägg, så en rak implementation i Thunderbird skulle göra det mycket bättre för många. Vilka det gäller vet vi inte idag.

Andra förbättringar till Thunderbird under 2019

Förutom allt ovanstående så kommer utvecklarna att göra en hel rad optimeringar under huven. Mycket handlar om att skriva om gammal kod med ny, samt ersätta kodbibliotek och testverktyg som inte längre underhålls regelbundet.

Här är fler förbättringar till Thunderbird som är att vänta:

  • Ändra filtrering av mejl till async Javascript
  • Justera filtrering av mejl så den blir kontextuell
  • Lägga in stöd för förfiltrering av MIME-processer
  • Förbättra hanteringen av .ics
  • Förbättra hanteringen av inbjudningar i kalendern
  • Skriva om mejl-protokollen till JavaScript (bland annat SMTP och NNTP)
  • Implementera OTR och krypterade chattar
  • Implementera CardDAV-stöd
  • Implementera WebDAV-stöd för fillänkar
  • Skriva om koden för vCard med stöd för v3.0 och v4.0

Bara för att nämna några av de saker som planerats. Det är alltså rejält många kort på bordet, och nu måste utvecklarna sortera och planera vad de ska göra för 2019. Exakt när vi får se en första uppdatering är idag oklart.

Om du är mer nyfiken på alla nyheter kan du läsa ett blogginlägg här och en del av en mejllista här.