Mozilla: Vi testar att visa reklam i Firefox – igen

Mozilla Firefox Logo

Mozilla provar att visa reklam på ”Ny flik”-sidor. Många användare har på senare tid noterat att en liten annons för Booking.com har visats längst ner på skärmen.

  • Reklamen visas inte för alla användarna
  • Syns bara på tomma sidan för nya flikar
  • Visade en annons för Bookings.com
  • Mozilla bekräftar testet

Mozilla har då och då har experimenterat med olika annonser för att komma åt nya intäktskällor. Exempelvis genom att rekommendera köp av ProtonVPN direkt via Firefox på den amerikanska marknaden.

Nyligen bekräftade Mozilla att de gjort ytterligare ett test i Firefox genom att visa en liten annons längst ner på nya flikar. Testet körs bara i Firefox 64.0 vilket är den senaste versionen idag.

Reklamen visas i ett fält som Mozilla kallar ”Kort information” som ska användas för att visa ”Uppdateringar från Mozilla och Firefox”. Åtminstone enligt inställningarna där den lilla rutan kan inaktiveras av användaren.

mozilla firefox ad bookings
Bildkälla: Reddit

Mozilla: Ingen data delades med tredjepart i reklamtestet

Mozilla säger i ett uttalande att visningen var ett experiment med målet att ge mer värde till Firefox-användarna genom erbjudanden från tredjepart. Här är hela uttalandet från Mozilla:


This snippet was an experiment to provide more value to Firefox users through offers provided by a partner. It was not a paid placement or advertisement. We are continually looking for more ways to say thanks for using Firefox. In a similar vein, earlier this month we offered Firefox users a free opportunity to enjoy a live concert from Phosphorescent.

Mozilla säger också att ingen data om användarna delades med tredjepart. Det betyder kort att ingen statistik om antalet som såg reklamen eller annan anonymiserad data delades utanför företaget.

Det är känsligt att visa reklam på det här sättet i webbläsaren eftersom användarna förlorar den lilla fredade plats de hittills haft.

  • Vad tycker du om att Mozilla visar reklam i Firefox?
  • Är det något du accepterar för att kunna fortsätta använda Firefox?

Skriv gärna en kommentar här under och berätta vad du tycker!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.