IINA – en modernare mediaspelare till macOS

IINA videoapp macOS

Trött på att använda VLC för att spela upp dina filmer och serier? Om du använder macOS kan du istället prova IINA – en mediaspelare med ett moderna utseende som utvecklats specifikt för Apples operativsystem. Läs mer om mediaspelaren här.


IINA bygger på öppen källkod och spelar i princip alla moderna video- och ljudformat. När vi provat IINA med högupplöst 4K-film med HDR och Dolby Atmos så klarar appen det med bravur. Inga konstigheter på en Macbook Pro 13.3″ Early 2018.

Bland funktionerna som utvecklaren lyfter fram på den officiella webbsajten finner vi stöd för Dark Mode, Picture in Picture, musikläge, Touch Bar-stöd och geststyrning med både trackpad och mus. Det går även att söka och använda undertexter via internet och utöka funktionerna med tillägg.

iina light dark mode
IINA har stöd för Dark Mode i macOS

Du kan välja att spela videor som sparats lokalt på din dator eller en NAS, strömma över internet eller kolla på YouTube-spellistor. Vill du inte använda appen för macOS finns även tillägg till webbläsarna Google Chrome och Mozilla Firefox.

Tilläggen hittar du via respektive tilläggsbutik: Här för Google Chrome och här för Mozilla Firefox.


IINA har smart sidomeny med snabbval

Uppspelningen styr du enkelt med antingen musen eller tangentbordet. Piltangenterna hoppar framåt och bakåt i videoklippet, samt höjer eller sänker volymen. Space och höger musknapp pausar och spelar videon. Inga konstigheter, det bara fungerar.

Det finns en sidomeny med snabbval för video, ljud och undertexter.

iina macos videoapp sidmeny
IINA har en smart sidomeny med snabbval

I sidomenyn kan du bland annat ändra videospår och ljudspår, ändra bildförhållandet samt öka eller minska uppspelningshastigheten. Du kan även välja den primära och sekundära undertexten; och om ljud eller undertext inte är synkroniserad kan du fördröja dessa så de är helt rätt.

Väljer du att aktiva musikläget får du ett mindre appfönster som listar alla dina tillagda musikfiler.

Därför ska du prova IINA

IINA är idag en uppstickare till VLC. Ett obeprövat komplement snarare än en fullgod ersättare. Med det sagt – ladda ner IINA och prova appen. Testa och se hur bra eller dålig den är jämfört VLC. Och kommunicera sedan dina tankar till utvecklaren.

Mediaspelaren har visserligen släppts i version 1.0.0 och är inte längre en beta. Men det betyder inte att IINA är färdig på något vis. Det finns utrymme för förbättringar och eftersom appen bara är lanserad på macOS finns hopp om ett släpp till Windows och Linux också.

Tills dess kan du ladda ner IINA till macOS. Du gör det från den officiella produktsidan här. Nerladdningen är på 36,5 MB.