Bästa tillbehören till Fitbits aktivitetsarmband & sportklockor

fitbit charge 3 special edition

Med ett aktivitetsarmband eller en sportklocka från Fitbit får du smart aktivitets- och sömnmätning direkt på handleden. Och med rätt tillbehör får du ut maximalt från din handledspryl – utan att det behöver kosta skjortan.


Här tipsar vi om de bästa tillbehören till ditt aktivitetsband och sportklocka. Från de bästa armbanden till skydd som gör att prylarna håller längre. Eller varför inte täcka upp med en extra laddare så att du alltid har tillgång till en om någon skulle försvinna.

Läs mer om de bästa tillbehören till Fitbits aktivitetsarmband och sportklockor här under.

Armband

fitbit charge 3 ionic bands

Den absolut största kategorin med tillbehör är armbanden. De nyare Fitbit-modellerna har alla utbytbart armband så att du kan välja det som passar dig bäst. Och det finns hundratals varianter och modeller att välja mellan.

OBS: Tänk på att kontakterna på armbandet ska sitta ordentligt fast mot själva Fitbit-prylen. Om de glappar ska du bytta armbandet mot ett nytt eftersom det inte får finnas någon rörlighet eller mellanrum.


Officiella armband från Fitbit

Fitbit har en rad officiella armband till exempelvis Charge 3, Versa och Ionic. Dessa är generellt snäppet dyrare än de inofficiella armbanden från tredjepart – och inte nödvändigtvis bättre tillverkade enligt våra erfarenheter.

Här är de officiella armbanden från Fitbit:

Inofficiella armband från tredjepart

Det finns många tillverkare med armband till Fitbits aktivitetsarmband och sportklockor. Och i vissa fall kan dessa köpas till en tredjedel av Fitbit-priserna. Har du tur och hittar ett kvalitetsarmband är det minst lika bra som Fitbits egna.

Det finns mängder av varianter till Fitbits olika produkter, så vi rekommenderar att du göra en enkel sökning på Google för att hitta vad du behöver. Därför rekommenderar vi inte heller någon specifik butik i det här fallet.

Silikon, tyg, stål och läder – där här ska du välja

fitbit charge 3 sportarmband

Alla armband är inte anpassade för alla tillfällen. Om du tränar mycket ska du absolut välja ett sportarmband i silikon, medan vardagen gör sig bra i princip alla varianter på marknaden.

Vår grundrekommendation är att du väljer en Fitbit med ett tillhörande sportarmband om du kan. Därefter köpa till andra varianter av armband efter behov. Anledningen är att sportarmbanden är mest flexibla i funktionalitet och form.

Tänkt på att de officiella, flätade armbanden är betydligt styvare än de ser ut. De kan kännas lite raspiga mot huden innan de har ”slipat till sig” när du använder bandet.

Skärmskydd

fitbit versa skarmskydd glas

Skärmskydd är ett absolut måste till din Fitbit om du vill hålla skärmen repfri. Glaset till skärmarna är inte lika tåliga mot repor som en nyare mobiltelefon, och du kommer snart märka att det syns efter en tids användning.

I skrivande stund finns bara ett litet antal skärmskydd som främst är tillverkade i mjuk plast. De hjälper mot repor, men skyddar inte lika bra som härdad plast eller glas mot stötar.

Vi rekommenderar att du köper skärmskydd samtidigt med din Fitbit för att omedelbart kunna applicera det på skärmen. Tänk på att om du tänker simma, bada eller duscha med ditt aktivitetsarmband eller sportklocka så kommer skärmskyddet inte att sitta kvar efteråt.

Här är några förslag på skärmskydd:

OBS: Tänk på att skärmskyddet inte sitter med lim eller liknande. Materialet är självhäftande mot skärmen och är enkelt att ta av – vilket också betyder att du kan tappa skärmskyddet om det kommer i kontakt med stora mängder vatten.

Fitbit Coach

fitbit coach android

Fitbit Coach är en premium-tjänst från Fitbit som hjälper dig att komma igång med träningen. Tjänsten finns som app i mobiltelefonen och till webbläsaren i datorn.

Tjänsten har många typer av träningspass från 7 minuter till 60 minuter. Dessa har olika aktivitetsnivåer av träning så att du kan hitta en belastning som passar din fysik och dina träningsmål.

Fitbit Coach är primärt på engelska och saknar i skrivande stund svenskt språkstöd. Om den begränsningen inte gör något kan Fitbit Coach vara ett smart tillval till din Fitbit aktivitetsarmband eller sportklocka.

Kostnaden för Fitbit Coach är i skrivande stund 437 kronor årligen, eller 87 kronor per månad.

Är det värt att betala för Fitbit Coach?

Det korta svaret: Ja, om du vill ha praktisk och lättförstådd hjälp med din träning.

Det längre svaret: Kanske, det beror på vad du vill få ut av din träning. Är du redan aktiv varje vecka, känner din kropp väl och har satt framtida mål för vad du ska klara? Då kanske Fitbit Coach inte är rätt väg att gå.

Om du däremot är nybörjare eller bara inte vill sätta upp dina egna träningspass eller mål, då kan Fitbit Coach ge värdefull insikt som hjälper dig framåt.

Smart personvåg – Fitbit Aria 2

fitbit aria 2

Fitbit Aria 2 är en smart personvåg som synkroniserar mätningar till ditt Fitbit-konto över WiFi. Den stöder upp till åtta olika användare och mäter bland annat vikt, fettprocent, kroppsfett och BMI.

Personvågen är inte nödvändigt för din träning. Den är ett extra komplement till dig som regelbundet håller koll på din vikt och för in dina mätningar i Fitbit-appen. Alla andra kan spara sina hundralappar och helt enkelt inte köpa vågen.

Fitbit Aria 2 kostar från cirka 1 290 kronor. Se pris och lagerstatus på Prisjakt.

Därför ska du använda en smart våg

Fördelen med en smart våg som Fitbit Aria 2 är att den kan göra kroppsfettsmätning. Eftersom många vill minska fettmängden, men inte muskelmassan så kan aktiv träning för detta fördelaktigt kompletteras med en våg som håller koll på nivåerna i kroppen.

Det är inte alltid du ser en nedåtgående vikttrend på vågen när du tränar. Anledningen är att du ökar kroppens muskelmassa i takt som fettet minskar. Det blir alltså missvisande på en traditionell våg utan smarta mätningar.

Med smarta vågar blir du inte lurad utan har hela tiden koll på förändringen i kroppen. Smart, eller hur? Nödvändigt, om du har behovet!

In-ear-hörlurar för träning – Fitbit Flyer

https://www.fitbit.com/flyer

Fitbit Flyer är hörlurar av typen in-ear som tillverkas av Fitbit. De är tåliga mot svett och har upp till sex timmars batteritid. Designade för den som tränar aktivt och kan användas till såväl musiklyssnande som samtal med mobiltelefonen.

Precis som smarta vågen Fitbit Aria 2 så är Fitbit Flyer inte någon nödvändighet. Det är ett komplement som kan anslutas till exempelvis sportklockan Versa och Ionic med deras inbyggda lagringsutrymme för musik. Du slipper alltså ha med en mobiltelefon om du vill lyssna på musik – förutsatt att sportklockan har stöd för musikuppspelning.

Fitbit Flyer kostar från cirka 699 kronor. Se pris och lagerstatus på Prisjakt.

Laddningskabel

fitbit charge 3 charger

Fitbit använder egenutvecklade laddningskontakter till sina aktivitetsarmband och sportklockor. Istället för den mer traditionella laddningsport av microUSB eller USB-C så används två kontaktpunkter.

Anledningen är att Fitbit 1) vill minska storleken på laddningskontakten för att spara utrymme och 2) minska risken för vattenskador genom att eliminera en potentiell samlingspunkt för vatten.

Det betyder också att Fitbit använder en så kallad proprietär laddningssladd som inte är helt enkel att få tag i butik. Därför rekommenderar vi att du snarast köper en extra laddningskabel till din Fitbit-pryl.

Den kostar dig från några tior till några hundralappar. Priset beror på vilken modell du använder samt om du vill ha en officiell Fitbit-laddare eller från tredjepart.

Här är tips på olika laddare:

USB-adapter för synkronisering

fitbit-usb-sync-adapter

Normalt synkroniseras data från din Fitbit-pryl direkt till en mobiltelefon. Vill du istället gå via datorn kan du göra det med en USB-adapter som aktivitetsarmbandet eller sportklockan ansluter till. Beroende på modell så kan det redan medfölja en sådan i förpackningen.

USB-adapter är försvinnande liten och om du av en händelse tappar bort den kan du köpa en extra. Tacksamt nog kan du skaffa en för bara några tior via internet, om du kan leva med att den är begagnad eller tillverkad av tredjepart. En helt ny, officiell från Fitbit kostar runt hundralappen.

Du kan även använda laddningskabeln som medföljer din Fitbit-pryl för att synkronisera via sladd om du vill.

Läs mer och köp från Fitbits officiella produktsida.