Windows 10 kan snart köras på din Chromebook

Microsoft Windows 10 Logo

Snart kan du använda Windows 10 med dual-boot på Chromebooks. Google har arbetat på en lösning för att köra Microsofts operativsystem vid sidan av Chrome OS sen sommaren 2018 – och inom kort kan stödet släppas. Här är vad som krävs av din dator.


Kort sammanfattning av artikeln:

En av de stora utmaningarna för Chrome OS är att användarna inte har tillgång till alla sina favoritprogram från Windows 10. Det är ett problem som Google försöker lösa genom att erbjuda dual-boot-stöd med Windows 10 på Chromebooks.

Tidigare i juli 2018 hittades referenser i koden till Chrome OS som pekade på något kallat “eve-campfire”. Referenserna pekade också på något som kallades “Alt OS mode”. Information från alla referenser lades ihop och det blev tydligt att Google arbetade på möjligheten att köra dual-boot med andra operativsystem

Bland annat Windows 10 – något som har varit hett efterlängtat hos många ägare av Chromebooks. Frågan är bara vilka modeller som har tillräckligt kraftfull hårdvara och som faktiskt stöder dual-boot när funktionen släpps.


Windows 10 på din Chromebook – det här måste datorn klara

Två grundläggande krav är en Intel-processor och minst 64 GB lagringsutrymme. Windows 10 tar många tiotals gigabyte i anspråk, så det gäller att ha rejält med ledigt utrymme. Speciellt om man vill ha Chrome OS vid sidan av Microsofts operativsystem.

Därtill krävs minst 4 GB RAM-minne, vilket ytterligare begränsar en hel rad med Chromebooks.

Tekniken bakom dual-boot på Chromebooks bygger på ”Eve”, en Chrome OS-variant som används specifikt för Pixelbook. Därmed är det troligt att Windows 10 kommer att fungera med Pixelbook-modellerna först; därefter gradvis rullas ut till andra modeller.

Om du redan idag vill använda dina favorit-appar från Windows 10 på en Chromebook så är det faktiskt möjligt. Med Chrome Remote Desktop för webbläsaren Chrome kan du logga in på en Windows-dator och komma åt alla appar där. Det är inte lika smidigt som en lokal installation på datorn, men det är ett sätt.

https://youtu.be/2xryaZF1Z4w
  • Vad tycker du om att kunna köra Windows 10 direkt på Chromebooks?
  • Skriv en kommentar och berätta om dina tankar kring dual-boot-stödet!