Android Messages har fått förbättrat spamskydd

android-messages-blue

Android Messages får nya verktyg för att motarbeta spam-meddelanden. Det nya skyddet gör att färre skadliga textmeddelanden ska nå användarna.


  • Nya skyddet finns på serversidan – inget nytt i själva appen
  • Google samlar in anonymiserad data om dina meddelanden
  • Satsar allt på att göra Android Messages till nya Apple iMessage
  • Google Duo: Nerladdad 1 miljard gånger

Det är i skrivande stund oklart hur Google har uppdaterat Messages för att bli bättre på att stoppa spam-meddelanden. Anledningen är att alla ändringar verkar ha skett på Googles servrar.

Enda anledningen till att vi känner till det nya spam-skyddet är tack vare en popup-notis i Messages. Och Google har tacksamt nog lagt in en inställning i appen så att du kan slå av funktionen.

Vilket är lite intressant eftersom ingen vet exakt vad funktionen gör, och därmed inte hellre vad man slår av via inställningen.

Klart är dock att Google samlar in någon form av information om de textmeddelanden som tas emot via Android Messages. För det första har ändringarna skett på en server, vilket betyder att något måste skickas via dessa för att överhuvudtaget fungera.


Google anonymiserar all insamlad data

För det andra vet vi att Google anonymiserar den data som samlas in. Detta från en numera borttagen supportsida på Googles webbsajt.

Google satsar allt på meddelande-protokollet RCS – tillsammans med nya spamskydd är det två av flera steg för att göra Messages till en direkt Apple iMessage-konkurrent. Huruvida det lyckas återstår att se, men med tunga namn som Facebook Messages och WhatsApp på marknaden finns ytterligare konkurrenter att slåss mot.

Google har fördelen i antal eftersom Android är världens absolut största, mobila operativsystem. Men det kommer inte att räcka om användarna överger SMS till fördel för andra lösningar.

  • Vad använder du för app eller tjänst för att skicka meddelanden?
  • Tips oss och våra besökare om dina favoriter!