Linksys WRT 1900AC – äntligen är nya routern här


linksys-wrt-1900ac

Linksys återupplivar sin ikoniska WRT-serier med routrar och uppgraderar den med helt ny teknik för trådlösa anslutningar. Det som har gjort den gamla serien så populär är den helt öppna arkitekturen som bjöd in utvecklare att ta fram helt ny och optimerad mjukvara – något som blev otroligt populärt hos såväl entusiaster som utvecklare. Idag finns bland annat DD-WRT, Open WRT och Tomato som alternativ till originalmjukvaran i WRT-serien. Nu börjar en helt ny era.

Linksys WRT 1900AC är den första nya modellen som når marknaden och i den finns tillräckligt med teknik för att matcha de tyngsta konkurrenterna idag. Det betyder fullt stöd för WiFi 802.11ac med dual-band för såväl 2.4 GHz som 5 GHz med hastigheter upp till totalt 1 900 Mbps. Givetvis är det inget man någonsin kommer att nå då det är 600 Mbps respektive 1 300 Mbps som gäller för de båda banden. Imponerande siffror som är i det närmaste omöjliga att nå i praktiken.

Andra specifikationer pekar på USB 3.0, USB 2.0, eSATA, Gigabit WAN, fyra Gigabit LAN samt fyra externa antenner som går att ta loss om så skulle behövas. För att driva det hela finns även en dubbelkärnig processor som snurrar i 1.2 GHz och den ackompanjeras av 256 DDR3-minne samt 128 MB lagringsutrymme i form av flashminne. Om man ser till rena specifikationer så är det här en riktigt trevlig router med goda egenskaper, men det är utvecklarna som får den att leva.

Linksys samarbetar med OpenWRT

linksys-wrt-1900ac-baksida

Precis som med den förra WRT-serien som avslutades 2004 så tänker Linksys samarbeta med fristående utvecklare för att verkligen lyfta routern till nya nivåer. Det betyder öppen mjukvara med ändlösa möjligheter för alla som vill ha optimerade funktioner som skräddarsys för hårdvara eller syfte. Det behövs fler tillverkare som Linksys då detta är något hett på marknaden och många vill ha unika funktioner som tillverkarna inte tillför själva. Bara se på Asus som har utmärkta routrar men i det närmaste ignorerar användarna som ber om nya funktioner på forumen.

Linksys kringgår det problemet genom att ta fram sin WRT-router, slänger ut den på marknaden med öppnen mjukvara och bostavligen talat ber utvecklarna att plocka sönder den i mikroskopiska bitar för att göra något bättre med den. Är ni inte nöjda med hur det ser ut? Gör om det ni inte tycker om och förbättra den för er själva och alla andra – ni får till och med vårt officiella stöd!

Linksys WRT 1900AC är designad för att kunna ställas ovanpå varandra och har ett cirkapris kring 300 dollar vid lansering senare i år. Bra jobbat Linksys – det här har vi verkligen längtat efter!