Samsung Ativ Book 9 2014 Edition – ny snabb ultrabook

samsung-ativ-book-9-2014-edition


Ultrabooks är fortsatt heta på marknaden och tillverkarna släpper med jämna mellan rum nya modeller med högupplösta skärmar, snabbare processorer och mer minne. En av de största aktörerna är Samsung som snabbt visade sitt intresse när ultrabooks började ta fart på marknaden – och nu kommer nya Ativ Book 9 2014 Edition.

Den nya modellen är en ordentlig uppgradering jämfört med föregångaren som den ersätter, något som inte minst märks på 15.6-tumsskärmen vars upplösning ökat från 1 600 x 900 till 1 920 x 1 080 pixlar. Ljusstyrkan är satt till 300 cd/m2 och även om man inte når upp till de 3 200 x 1 800 pixlar som 13.3-tumsvarianten har så är det ändå en välkommen förbättring.

Vidare kan nämnas att Ativ Book 9 2014 Edition kan använda en Intel Core i5 eller Core i7 beroende på vad användaren vill ha grafiken hanteras av HD Graphics 4400. Lagringsutrymmet består av upp till dubbla SSD-enheter som tillsammans ger en kapacitet på 1 TB medan internminnet börjar på 8 GB och som sedan kan uppgraderas vid behov.

 Anslutningar och batteri

samsung-ativ-book-9-2014-edition-liggande


En av de stora uppgraderingarna i nya modellen är batteriet som enligt uppgift ska klara hela 14 timmars normal drift. För att lyckas med den siffran har Samsung använt sig av såväl nyaste Haswell-processorer för lägre strömförbrukning som ett för klassen stort batteri. Perfekt lösning för långresare som inte alltid kan ansluta till elnätet i tid och otid.

Anslutningarna till datorn är USB 3.0, USB 2.0, HDMI, Mini VGA, SD-kortläsare, Ethernetport samt en 3.5mm-anslutning för hörlurar. Måtten på den här datorn är 374,3 x 249,9 x 16 millimeter och vikten stannar på respektabla 1.85 kilogram. I skrivande stund finns varken lanseringsdatum eller pris från Samsung. Bara att hålla tummarna för att plånboken inte blir alltför tom efter ett köp.

Ativ Book 9 Plus

Under hösten förra året passade Samsung även på att uppgradera den mindre modellen i företagets 9-serie – Ativ Book 9 Plus. Med en 13.3-tumsskärm som har upplösningen 3 200 x 1 800 (!) pixlar sätter modellen ribban för konkurrenterna och visar att Samsung menar allvar även med mindre ultrabooks. Det här är en riktig tungviktare i ett väldigt litet fodra.

Specifikationerna visar att datorn använder en Intel Core i5-4200U ”Haswell”, Intel HD Graphics 4400, 4 GB DDR3-minne (som tyvärr sitt fast på moderkortet och inte kan bytas av användaren) och 128 GB SSD. Det finns även Bluetooth 4.0 och WiFi 802.11n för den som vill använda det, men tyvärr inget AC-stöd.

Ultrabooks och tablets

Såväl ultrabooks som tablets är underbara arbetsredskap för den som är på resande fot och även i hemmet eller på kontoret är de riktigt praktiska. Tunna, lätta, enkla att stoppa i väskan och med bra prestanda så skulle det inte förvåna om stationära datorer är på väg ut från företagen – åtminstone där det inte behövs någon överväldigande prestanda. Frågan är bara – kommer ultrabooks eller tablets att dominera om fem år – vad tror ni?