Toshiba vill revolutionera kameran i din smartphone

toshiba-tcm9518md-kameramodul

Toshiba lanserar en ny kameramodul för smartphones som man påstår ska revolutionera hur man tar bilder med mobila enheter. Modulen består av dubbla kamerasensorer på fem megapixel vardera och en unik bildprocessor som tillsammans lagrar bildinformation och djupdata i en och samma fil. Med det kan man omkomponerade djupet i bilden även efter bilden har tagits.


Enligt Toshiba kommer deras kameramodul, som för övrigt heter TCM9518MD, att helt ändra hur vi tar fotografier med våra smartphones i framtiden. I skrivande stund har testexemplar av modulen skickats ut till telefontillverkare, så räkna med att vi får se smartphones med nya modulen inom en överskådlig framtid – eller åtminstone under senare delen av året till början på 2015.

Gällande de båda sensorerna, om vi ska gå in på specifikationer och detaljer, så kan nämnas att de har storleken 1/4 tum och är av CMOS-typ. Till dessa sitter den ovan nämnda LSI-kretsen som inte bara sparar djupdata utan även skalar upp den tagna bilden till 13 megapixel. Tillvägagångssättet gör att man kan få den högre upplösningen till en mindre fysisk storlek än en enkel kamerasensor på 13 megapixel.

Vidare kan nämnas att TCM9518MD erbjuder en lösning som ger mindre slutarfördröjning och eftersom det inte krävs någon fokusmotor så är kretsen, som ovan nämnt tunnare än vad man tidigare kunnat göra vid samma bildupplösning. Det ger mer utrymme för exempelvis mer avancerad optik och är därmed bidragande till en förbättrad bildkvalitet.

Vi har redan sett utmärkta kameror i flaggskepp som Apple Iphone 5S, HTC One och Samsung Galaxy S4 – men med nya kameramodulen från Toshiba kan vi komma riktigt nära vad omtalade digitalkameran Lytro klarar. Även Nokia Refocus har liknande funktionalitet, dock ska man nog räkna med att varken Lytro eller Nokia Refocus ger samma effekter som Toshibas modul klarar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.