League of Legends v14.9 med Vanguard kraschar både spelet och datorer

League of Legends 2024

Riot Games har ett stort problem att lösa. Efter lanseringen av Vanguard, det nya antipirat-skyddet för League of Legends och Valorant, har mängder av spelare höjt kritiska röster och flera personer säger att deras dator kraschade.

Det blev så intensivt att Riot Games kände sig tvingade att adressera kritiken publikt med ett meddelande. Men det var inte ett budskap som spelarna hoppats på. Riot Games satte ner foten och säger att utrullningen gick hur bra som helst. Några större problem har de inte upptäckt.

Riot Games: Inga datorer har kommit till skada

Och någon direkt skada på spelarnas datorer vill studion absolut inte känna till. I skrivande stund säger de att det inte finns några bekräftade fall där Vanguard bevisligen kopplas till krascher eller förstörd hårdvara.

”Sammanfattningsvis har lanseringen gått bra och vi ser redan att Vanguard fungerar som avsett. Vi har redan sett en kraftig minskning av bottkonton på de vanliga platserna, och vi kommer att fortsätta övervaka detta. Sedan 14.9 lanserades har färre än 0,03% av spelarna rapporterat problem med Vanguard. […] Vid denna tidpunkt har vi inte bekräftat några fall där Vanguards mjukvara har orsakat skada på någons hårdvara.”

Notera att många spelare som drabbats av problem sannolikt aldrig rapporterar det till Riot Games. Därmed är siffran 0,03 procent med all sannolikhet en fiktiv siffra som inte stämmer – ett glatt önsketänkande om att så få är drabbade helt enkelt.

I skrivande stund har minst en tråd om Vanguard på det officiella forumet för League of Legends fler än 2 100 svar från spelare. Merparten är kritiska mot mjukvaran och många säger att de tänker sluta spela helt. Så här säger en spelare som har fått nog:

”Mina största oro är integritet och säkerhet, och jag vill personligen meddela Riot att som spelare sedan 2011 har Riots beslut att tvinga spelarna att installera ett ständigt aktivt, kärnnivå övervakningssystem för att spela deras spel fått mig att sluta.”

Valorant är också drabbad av problem

Det är inte bara League of Legends som är problematisk för användarna.

Efter utrullningen av Vanguard till Valorant har även spelare där höjt kritiska röster och vittnar om datorkrascher.

Ett besök på Riot Games subreddit på Reddit vittnar om spelare som antingen upplever datorkrascher, spelkrascher, utloggningar från spelen utan att komma in igen, problem att komma i kontakt med den officiella supporten och mer.

Det höjs också röster om att Riot Games gör helt fel som använder mjukvara på så kallad kernel-nivå eftersom det kan ställa till rejält för spelarna om något går fel. Exempelvis så kallt brickade datorer.

Den stora frågan nu är huruvida Riot Games tänker rida ut stormen och hoppas på att det lugnar sig, eller om de backar kring Vanguard och rullar tillbaka mjukvaran för att optimera den innan de gör ett nytt försök.

Vår gissning är att spelstudion inte tänker bry sig alls om kritiken utan kör på som vanligt. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.