VPN fungerar inte på Windows 10 och 11 efter uppdatering (april 2024)

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Efter att Microsoft släppte en ny uppdatering via Windows Update till sina två senaste operativsystem har VPN-tjänster slutat fungera.

Microsoft har bekräftat att det finns ett problem som ställer till det för VPN-tjänster. Uppdateringen släpptes i april och introducerade ett antal bugg- och säkerhetsfixar.

Den exakta uppdateringen som är problematisk heter KB5036893. En ny buggfix för problemet med VPN-tjänsterna är på gång. Exakt när den kan släppas återstår att se.

Enda sättet att komma runt problemet innan Microsoft har släppt buggfixen är att avinstallera den berörda uppdateringen. Alternativet är att göra en återställning av Windows till en tidigare återställningspunkt.

Lästips: Webbläsare – Här är alla du måste känna till

För att fixa problemet temporärt kan du använda terminalen i Windows för att köra ett borttagningskommando som raderar uppdateringen.

Så här säger Microsoft om den möjligheten:

”För att ta bort LCU efter att ha installerat det kombinerade SSU- och LCU-paketet, använd kommandoradsalternativet DISM/Remove-Package med LCU-paketets namn som argument. Du kan hitta paketnamnet genom att använda detta kommando: DISM /online /get-packages.”

Du kan läsa mer och få vidare instruktioner på Microsoft officiella supportsida här.

Observera att borttagningen av uppdateringen inte bara gör att VPN-tjänsterna fungerar igen, du bli av med alla säkerhetsfixar som följde med. Det gör att din dator blir mindre säker tills uppdateringen är återinstallerad.

Via Bleepingcomputer

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.