Helldivers 2 på Steam måste ha ett kopplat Playstation-konto

Helldivers 2

Om du spelar Helldivers 2 via Steam måste du vara beredd på att skapa ett Playstation-konto inom kort. Eller logga in på ett befintligt. För Sony Interactive Entertainment har satt ner foten och kräver att alla spelare loggar in på ett PSN-konto inom kort.

Nyheten kom som en bomb för Helldivers 2-communityn, och det höjs många arga röster för att Sony ska dra tillbaka sitt krav. Men något sådant tillbakadragande kan de nog glömma. I ett inlägg på supportsidan för Helldivers 2 säger Sony att ett tekniskt problem gjorde att PSN-konto inte var nödvändigt från start.

Enligt inlägget är ett konto nödvändigt för att behålla säkerheten kring spelet. Bland annat vill Sony hindra så kallad ”griefing” och andra former av missbruk som kan ställa till det för spelarna.

På grund av tekniska problem vid lanseringen av Helldivers 2 tillät vi att kraven för att länka Steam-konton till ett PlayStation Network-konto tillfälligt var valfria. Den perioden kommer nu att löpa ut.

Huruvida så är fallet eller om Sony bara vill locka in så många spelare till Playstation-universumet som möjligt återstår att se. Men det vore inte förvånande om ”det tekniska problemet” egentligen var ett försök att locka massorna till Helldivers 2 och sen kräva inloggningen när de redan är indragna i spelet och inte vill sluta.

Den 6 maj 2024 slår kravet på konto ner hos alla nya spelare och den 30 maj 2024 kommer befintliga spelare att omfattas. Att Playstation-konto är helt kostnadsfritt är en klen tröst för mest högljudda kritikerna.

En problematisk faktor för ett litet antal spelare är att Playstation-konto inte går att skapa eller använda i vissa länder. Exempelvis är de flesta länderna i Afrika exkluderade med bara Sydafrika som den enda, tillåtna regionen. Inte heller Vitryssland eller Litauen får vara med. Det betyder att alla spelare som kommer från exkluderade länder inte får spela Helldivers 2 – trots att de redan gör det före datumen för inloggningskraven.

Spelutvecklaren Arrowhead har en kort sammanfattning om hur du länka ditt Steam-konto till ett PSN-konto här. Sony har en egen genomgång för att skapa ett konto här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.