Din iPhone 15 Pro är mycket snabbare med iOS 18

apple ios 18 background 2024

En stor nyhet med iOS 18 är att din iPhone 15 Pro eller iPhone 15 Pro Max blir kännbart snabbare på en mycket viktig punkt. Nämligen vid användning av artificiell intelligens och maskininlärning. Upp till 25 procent snabbare än med iOS 17.X.

Det är tidiga så kallade benchmarks som avslöjar att de båda Pro-modelleran får en mycket högre prestanda vid användning av telefonernas så kallade Neural Engine med iOS 18. Det är delen inuti A17 Pro-chippet som hanterar allt kring maskininlärning och AI:s.

Lästips: Spela in samtal med iOS 18 och iPhone

Upp till 25 % snabbare med AI

Webbsajten INIYSA noterade att Geekbench-testet ”Core ML Neural Engine Inference Score” visade kraftigt förhöjda siffror med iOS 18 jämfört med iOS 17.X. Där testet normalt stannar kring låga 6 000 poäng har det nu ökat till nära 8 000 poäng med den tidiga dev-versionen av iOS 18. Ökningen är uppåt 25 procent enligt webbsajten.

Det är en imponerande prestandaökning utan att något ändras kring hårdvaran. Vi ser normalt bara förbättringar av det slaget när Apple lanserar ett nytt systemchip mellan två mobilgenerationer, som från iPhone 14 till iPhone 15. Webbsajten 9to5Mac skriver att ökningen troligtvis kan tillskrivas en ny Core ML-typ kallad ”MLTensor”. Vad det är? Ett nytt sätt att göra multidimensionella beräkningar på en så kallad array med data. Låter det avancerat? Det är det också. Endast utvecklare kommer att arbeta med MLTensor-funktionalitet, så vi låter det vara där.

Vill du veta mer av de tekniska detaljerna kan du kolla videon här:

Lästips: Dölj app-namnen på hemskärmen med iOS 18

Upp till 700 % snabbare i specifika tester

Andra förbättringar med iOS 18 som lyfter prestandan (enligt Apple själva) är följande:

  • MobibleNet v3 ökar med 2 procent
  • ALBERT ökar med 66 procent
  • SSD MobileVit v2 ökar med 700 procent

Vad det betyder är helet enkelt att din mobiltelefon förhoppningsvis känns lite kvickare i svängarna. Mer än så behöver du inte tänka på det ovan. Med iOS 18 blir telefonen snabbare i väldigt specifika situationer.

Tänk på att allt ovanstående endast gäller iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max. Båda använder den just nu senaste systemkretsen A17 Pro med en mycket snabb Neural Engine som är vida kraftfullare än den som A16 Bionic använder. Med det sagt är A16 Bionic i iPhone 15 och iPhone 15 Plus absolut inte långsam, men du kan inte räkna med samma snabba beräkningar kring AI som med de dyrare modellerna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.